De Dutch Design Week is in volle gang. Je komt ogen en oren te kort in Eindhoven en je stappenteller slaat op hol. Zin om even bij te komen terwijl je intussen de toekomst verkent? Wij geven je vijf redenen om zeker even binnen te stappen in de VPRO-woonkamer.

1. Zelf de toekomst verkennen

Wanneer krijgen we nou eindelijk die vliegende auto’s? Worden we over twee generaties geboren na een zwangerschap in een kunstmatige baarmoeder? Kan je herinneringen uploaden, veranderen of zelfs doneren? In onze woonkamer kan je zelf de toekomst verkennen aan de hand van verschillende VPRO-producties en installaties. Vervolgens kan je jouw eigen ideeën en utopieën in de woonkamer met ons delen. Al deze ideeën verzamelen we. Waar we vervolgens nieuwe afleveringen voor bijvoorbeeld Tegenlicht of een hele nieuwe serie over gaan maken.

2. Bijkomen van al het designgeweld

De Dutch Design Week is het grootste designevenement van Noord-Europa, en dat in ons kleine landje. Je vindt er werk en concepten van ruim 2600 ontwerpers en je bezoekt de beurs samen met zo’n 350.000 anderen. Oja, en al dat moois is verspreid over zo’n 120 locaties door heel Eindhoven. Reden genoeg om even lekker neer te ploffen op een comfortabele bank in de VPRO-woonkamer.

3. Test de interactieve game ‘Denkende Dingen’

Wat zou jij doen als je robot-stofzuiger ineens een eigen wil krijgt? In onze woonkamer biedt VPRO Medialab je de mogelijkheid om een game in ontwikkeling te testen. Denkende Dingen is een interactief verhaal op de smartphone, dat je aan het denken zet over de morele implicaties van steeds slimmer wordende apparaten. Het hoofdpersonage is een slimme stofzuiger die niet tevreden is met zijn instrumentele rol en het heft in eigen handen neemt. Nieuwsgierig? Probeer het zelf op 24 en 25 oktober van 11.00 tot 18.00 uur, in de VPRO-woonkamer.

4. Dagelijks happy hours

Jazeker, je leest het goed: happy hours! Laat je inspireren door eigenzinnige toekomstontwerpers en (programma)makers van Tegenlicht of de Toekomst is Fantastisch. In de gesprekken tot nu toe zijn makers al zo geïnspireerd geraakt dat er nu al over gebrainstormd wordt op de redactie van Tegenlicht! Vraag de sprekers het (design)hemd van het lijf en discussieer mee: aan welke thema’s, onderwerpen, utopieën en dystopieën zou de VPRO aandacht moeten besteden?

5. ‘VPRO & chill’

Neem een bak popcorn mee en ga lekker wat afleveringen van VPRO-programma’s bingewatchen. Kijk bijvoorbeeld De toekomstbouwers, Tegenlicht, De toekomst is fantastisch, luister een radiodoc of lees onze tien toptips voor de Dutch Design Week. Dan weet je gelijk waar je hierna naartoe kunt.

bekijk deze afleveringen