zondag 13 oktober, 21.00 uur, NPO2

Voorbij de emoji

Iedere dag verzenden we wereldwijd zeven miljard emoji’s naar elkaar. Hoewel de kleurige icoontjes niet meer zijn weg te denken uit onze dagelijkse communicatie, is er maar weinig over bekend. Wie heeft de macht over de emoji?

hoe krijg je een nieuwe emoji op het toetsenbord van de telefoon?

De communicatie in het digitale domein wordt geregisseerd door de beursgenoteerde bedrijven van Silicon Valley. Aan de westkust van de Verenigde Staten komt vier keer per jaar het Unicode Consortium bij elkaar. Dit moeilijk toegankelijke gezelschap wordt beschouwd als de ‘Hoge Raad’ van online communicatie. In dit overlegorgaan van de techgiganten krijgt de taal en de infrastructuur van de online wereld vorm en inhoud.

Afgezanten van Apple, Microsoft, Facebook, Google, IBM, Netflix, Amazon en Intel bepalen er de mondiale standaard voor symbolen, tekens en lettertypen in de digitale (beeld)taal, zodat al onze apparaten moeiteloos met elkaar kunnen communiceren.

Tekst loopt door onder kader

Onderdeel van Unicode is de twaalfkoppige ‘Emoji Commissie’. Regisseur Mea Dols de Jong kreeg er een voet tussen de deur tijdens de kwartaalvergadering op het hoofdkantoor van Microsoft in Redmond, Seattle, maar liep ook aan tegen de ontluisterende geslotenheid van de techsector. Hoe dieper ze in de wereld achter de ogenschijnlijk onbenullige icoontjes duikt, hoe beter ze ziet dat deze microwereld een afspiegeling vormt van de ‘echte’ wereld.

Wat is ervoor nodig om een nieuwe emoji op het toetsenbord van de telefoon te krijgen? Kijk mee naar de campagne voor de nieuwe witte wijn-emoji. Waarom zit de LGBTQI regenboogvlag-emoji wél in de keyboards, maar die van de transgenders niet? Waar ligt eigenlijk de macht om dit soort beslissingen te nemen?

 

lees meer ↓

Hoe emoji gebruikt kunnen worden als wapen tegen censuur

Lees verder onder de afbeelding

meer zoals 'Voorbij de emoji'

 • Met o.a. Greg Welch (Unicode staflid), Douglas Rushkoff (mediatheoreticus), Lisa Moore (voorzitter Unicode Technical Committee), Maggie Curry (initiatiefnemer ‘white wine emoji’), Tea Uglow (initiatiefnemer transgender vlag emoji), Keith Winstein (hoogleraar computerwetenschappen, Stanford) en Vyvyan Evans (linguïst).

  Regie: Mea Dols de Jong
  Research: William de Bruijn
  Productie: Olivier Schuringa
  Eindredactie: Bregtje van der Haak & Doke Romeijn

  Kom naar de Tegenlicht Meet Up