Tegenlicht in het nieuws

De commotie rond het uitzendtijdstip van Tegenlicht in het nieuws heeft de afgelopen dagen geleid tot vele reacties van kijkers via facebook, twitter en e-mail. De mogelijke verplaatsing van het programma was voor Kamerlid Jasper van Dijk aanleiding tot Kamervragen. Is het tijd voor een fundamentele herziening van de rol die kijkcijfers in de programmering van de Publieke Omroep mogen spelen?

# Tegenlicht

Via twitter, facebook en e-mail hebben de kijkers van Tegenlicht zich laten horen. Op twitter liep de discussie hoog op, maar ook de inbox liep vol met bespiegelingen. Hier een selectie van onze persoonlijke favorieten, voor u op een rijtje.

In de media

Niet alleen op de sociale maar ook in de traditionele media maakte het bericht veel tongen los. In de Volkskrant verduidelijkt Erik Kroeze, de woordvoerder van waarnemend netcoördinator Gerard Timmer, dat je 'ook als Publieke Omroep de plicht [hebt] om een zekere kijkersschare te bereiken.' Hij roept op tot het toegankelijker maken van Tegenlicht. Daar deden onze kijkers vervolgens een aantal goede suggesties voor.

Bij De Wereld Draait Door sprak vrijdag cabaretière Sanne Wallis de Vries schande van een eventuele verplaatsing (vanaf 04:15 min. in onderstaande video).

Kamervragen SP: minister moet stelling nemen in kijkcijferdiscussie

De dreigende verbanning van Tegenlicht naar de late avond houdt ook de Haagse gemoederen bezig. Naar aanleiding van een interview met eindredacteur Frank Wiering in NRC Handelsblad stelde Jasper van Dijk van de SP Kamervragen aan de minister van OCW, Marja van Bijsterveldt.

Van Dijk gebruikt de situatie rond Tegenlicht om een aantal grotere thema’s ter discussie te stellen: Welk criterium moet in de programmering zwaarder wegen, kwaliteit  of kijkcijfers?; Hebben de zendercoördinatoren zich niet teveel macht toegeëigend? En kan de minister zich in deze discussie wel afzijdig houden?

De commotie rond het uitzendtijdstip van Tegenlicht heeft zo een bredere discussie op de politieke agenda gezet. Is het tijd voor een fundamentele herziening van de rol die kijkcijfers in de programmering van de Publieke Omroep mogen spelen? 

De minister van Onderwijs controleert de kwaliteit van het onderwijs; waarom zou de verantwoordelijk minister bij de publieke omroep deze rol van hoeder van kwaliteit dan niet spelen? Zeker als de publieke omroep een spilfunctie wil vervullen in de werking van de democratie. Als de nadruk op kijkcijfers de kwaliteit in de weg gaat staan, dan mag van de minister verwacht worden dat zij stelling neemt.

Volg ons op Twitter: @VPROTegenlicht