Het bericht over de mogelijke verplaatsing van Tegenlicht naar de late avonduren was nog maar net verspreid of de reacties stroomden binnen op de redactie. Trouwe kijkers en fans laten zich horen via email, twitter en facebook. Een bloemlezing.

Niet alleen op de sociale maar ook in de traditionele media maakte het bericht veel tongen los. In de Volkskrant verduidelijkt Erik Kroeze, de woordvoerder van waarnemend netcoördinator Gerard Timmer, dat je 'ook als Publieke Omroep de plicht [hebt] om een zekere kijkersschare te bereiken.' Hij roept op tot het toegankelijker maken van Tegenlicht. Daar doet u op Twitter inmiddels een aantal goede suggesties voor:

Wat kunnen wij doen om te laten blijken dat wij het heel belangrijk vinden dat Tegenlicht blijft?
Nergens vind je zo'n actualiteiten programma dat niet de hype van de dag belicht maar de actuele fenomenen en bewegingen van onze tijd.
Zeldzaam!

H. van Rijnbeek

'De publieke omroep zou zeer zuinig moeten zijn op Tegenlicht', zo hekelt financieel-economisch journalist Maarten Schinkel in zijn vaste NRC column de amusement trend bij de publieke omroep. Hoewel: 'Bankier zoekt vrouw kan natuurlijk ook'.

Hallo Kijkonderzoek,
Tegenlicht is de PAREL van de Nederlandse televisie!

T. van den Burg

Tegenlicht moet naar de late avond verhuizen? NEE!!! Ik kijk
nauwelijks Tv omdat er op prime time vrijwel niets is dat ik de moeite
waard vind. Ook de 'hogeropgeleiden' werken overdag en willen op tijd naar hun bedjes! Zij die naar gezellige onzin willen kijken, worden al ruimschoots op hun wenken bediend.

P. de Voogd

Het zou doodzonde zijn als dit programma verdwijnt. Ik gebruik sommige afleveringen ook in mijn lessen.
Kijkcijfers zeggen niet alles. Educatie is ook belangrijk. Geef dit maar door aan de netmanager.

J. Vos - docent economie & filosofie

Een mens krijgt er wat van: kijkcijfers, kijkcijfers, kijkcijfers.........
Ik ben een iets hoger opgeleide vrouw van 65 jaar. Kijk altijd met veel plezier naar het programma Tegenlicht omdat je er veel van opsteekt. Er is al zo weinig zinnigs te zien tegenwoordig. Buitenhof, Zomergasten en Tegenlicht zijn uitzonderingen.
Graag op hetzelfde tijdstip blijven uitzenden. Na elven haak ik inderdaad af (zoals al gesuggereerd werd in het NRC-artikel).

A. Kooijman

Ik ben een groot fan van uw programma, een verademing van goede en intelligente onderzoeksjournalistiek. Niet alleen informatief maar inspirerend, hoopgevend en creatief.
Ik hoorde dat uw zendtijd naar later op de avond zou moeten worden verplaatst en dat dat ook inhoudt dat het budget omlaag zou gaan. Dit alles vanwege de kijkcijfers?
In een land waar alles al lijkt te draaien om wat de massa leuk vindt, wat resulteert in plat vermaak, zijn jullie een oase die ik niet zou willen missen.
Kan ik iets doen om jullie programma te ondersteunen en ervoor te zorgen dat jullie op de buis blijven op hetzelfde tijdstip?

M. Benschop

Ik hoor dat er krachten zijn die het programma Tegenlicht op een verdekte manier de nek om willen draaien.
Wie is dat????
Tegenlicht is geen gewoon programma. Het is een uniek programma met een essentiele rol voor allen die streven naar een gezonde maatschappij.
Zonder programma's als Tegenlicht krijgen de machtigen in de maatschappij de volle kans om corrupt te worden, met alle gevolgen van dien.
Hierbij de vraag wie/welke partij dat zou kunnen zijn, en de dringende oproep om gezamenlijk op te trekken tegen deze gevaarlijke tendens.

N. van Velzen

Zit er over te denken om mijn lidmaatschap van de Vara op te zeggen omdat de programma's steeds minder worden, en dan hoor ik dat jullie beste programma, Tegenlicht, vanwege de kijkcijferterreur op een laat tijdstip gaan zetten (wat de doodsteek zal zijn).
Niet doen s.v.p!
Zo gauw het duidelijk is dat Tegenlicht blijft wordt ik onmiddelijk lid. Beloofd.

W. Zweverink

Wilt u zo vriendelijk zijn om een link te sturen met het adres van de programma-indeler, zodat ik mijn protest geluid kan melden tegen verplaatsing van "Tegenlicht" naar een later/ander tijdstip?

T. Bronk

Ik weet niet op basis waarvan net-coordinatoren worden aangenomen, maar deze heeft kennelijk geen gevoel voor kwaliteit en mist het besef dat kwaliteit op de publieke zenders geboden is omdat de financiering wordt gedaan vanuit de publieke middelen, uw en mijn belastinggeld.

J. Theunissen en I. Edens

We wensen Frank Wiering en zijn Tegenlicht-bemanning alle sterkte toe in de omgang met deze net-coordinator.

I. Edens en J. Theunissen

OEI.. Tegenlicht is een van de weinige programma's die ik helemaal uit kijk, graag zuinig op blijven..

B. Eising

Bedankt tegenlichtmakers voor jullie prachtige programma, het enige waar ik voor thuis blijf. Ik hoop echt dat het verstand overwint en het programma niet naar de rand van de nacht wordt verbannen.

M. Goeman
Volg ons op Twitter: @VPROTegenlicht