Reacties Input-onderzoek zelfrijdende auto

Als het aan de ontwikkelaars van de zelfrijdende auto ligt, geven we in de nabije toekomst het stuur volledig uit handen. Maar bent u hier wel klaar voor?

Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York stonden bezoekers uren in de rij voor het paviljoen van General Motors. Eenmaal binnen vergaapten zij zich aan Futurama, een installatie die een toekomst schetste waarin snelwegen vol geautomatiseerde auto’s het landschap domineerden. Deze toekomst zou in 1960 werkelijkheid worden.
 

Autorijden is emotie. Daar hoort het geluid bij van een verbrandingsmotor!

Autoliefhebber via de Input app

Inmiddels zijn we 75 jaar verder en is er nog steeds geen goed werkend prototype van een 'automatische auto'. Maar als we auto-ontwikkelaars moeten geloven, laat de zelfrijdende auto nu echt niet lang meer op zich wachten. Tegenlicht onderzocht of mensen klaar zijn voor deze innovatie. Driehonderd mensen reageerden via de Input app en wat blijkt? Maar liefst 75% van de respondenten zou in een zelfrijdende auto stappen. De belangrijkste argumenten uit het onderzoek op een rij.

Efficiëntie en tijdwinst

Autorijden kost tijd en tijd is geld. Voorstanders van de zelfrijdende auto zijn te spreken over mogelijke tijdsbesparing. Veel gehoorde argumenten zijn: “Ik vind autorijden een verspilling van mijn productiviteit”, “als ik niet op het verkeer hoef te letten, kan ik nog doorwerken” en “ik vind het heerlijk om tijd over te houden voor mijn smartphone of tablet”. Behalve persoonlijke tijdwinst verwachten mensen dat een zelfrijdende auto efficiënter weggebruik oplevert en voor meer doorstroom zorgt. Beter wegmanagement zou een afname van het aantal files tot gevolg kunnen hebben.

Beter voor het milieu

Milieuverbetering is voor deelnemers een argument om in een zelfrijdende auto te stappen. Het streven naar ‘duurzaam rijden’ is een ontwikkeling die in zekere zin los staat van het ontwerp van de zelfrijdende auto. Deze modellen zijn nu immers nog niet per definitie elektrisch aangedreven, maar zijn hybride of rijden nog helemaal op fossiele brandstoffen. Toch zou een zelfrijdende auto wel degelijk kunnen bijdragen aan een beter milieu. Zo rijden deze auto's efficiënter en gaan we naar verwachting efficiënter met het voertuig om. Zo heeft niet ieder familielid een eigen auto nodig.

 

Ik vind het heerlijk om tijd over te houden voor mijn smartphone of tablet.

Voorstander van zelfrijdende auto

Meer mensen mobiel

Zelfrijdende auto’s kunnen zorgen voor een betere ontsluiting van moeilijk te bereiken gebieden, zo menen de voorstanders. Dit zou problemen als "mijn werk is slecht bereikbaar met het openbaar vervoer" uit de wereld kunnen helpen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat zelfrijdende auto’s bovendien uitkomst bieden voor mensen die afhankelijk zijn van een chauffeur: “Het zou een uitkomst voor mij zijn aangezien ik door slechtziendheid niet meer mag autorijden.” Dit voordeel geldt niet alleen voor mensen met een (fysieke) beperking. De ‘auto’ wordt ook voor kinderen of senioren toegankelijk.

Veilig, of toch niet?

Over de veiligheid van de zelfrijdende auto wordt door Input-deelnemers getwist. Voorstanders menen dat een zelfrijdende auto veel veiliger is, “want het gros van de ongelukken wordt veroorzaakt door de mens.” Een zelfrijdende auto zou fietsers zonder licht bijvoorbeeld wel kunnen opmerken door radar en infrarood signalen.

Tegenstanders vallen over mogelijke technische mankementen van het computer aangestuurde systeem. Dat is in hun ogen nog te primitief. Zij vrezen voor kortsluiting, computerstoringen en softwarefouten. “Computers zijn niet te vertrouwen, kijk hoe vaak een Windows-computers crasht.” Bovendien, zo stellen tegenstanders, “kan een robot nooit menselijke keuzes maken.” En als een computer al zelf denkt, zo merkt een tegenstander op, “wil hij in het overgrote deel van de gevallen iets heel anders dan ik.” Om die reden willen ze het stuur – en daarmee de controle - niet uit handen geven. Voorstanders reageren laconiek op deze angsten: “Het komt pas op de markt als het veilig is, dus dan is het het proberen waard."
 

Computers zijn onbetrouwbaar, kijk hoe vaak een Windows-computer crasht.

Tegenstander van de zelfrijdende auto via Input app

Zelf rijden is veel te leuk

Tegengeluid komt ook van mensen die simpelweg gek zijn op autorijden. “Autorijden is een emotie, een combinatie van vrijheid en techniek. Daar hoort het geluid bij van een verbrandingsmotor!” Ook zien zij het als een manier van ontspannen: “het vraagt een prettige concentratie en maakt daarom ‘het hoofd leeg’”.

Hoewel de zelfrijdende auto voor de één een droom is die uitkomt (“al sinds Knight Rider wil ik zo'n wagen") en de ander er van gruwelt, zijn voor- én tegenstanders nieuwsgierig naar de ontwikkeling. In dat opzicht is er niets veranderd sinds 1939.

Bent u klaar voor de zelfrijdende auto? Laat hier uw reactie achter.