Meer weten over 'Het Duitse alternatief' en de Duitse verkiezingen van afgelopen september? Ewald Engelen biedt de helpende hand met een aantal leestips.

In de uitzending 'Het Duitse alternatief' fungeert Ewald Engelen als gids. Voor de site hebben we hem ook gevraagd om ons op weg te helpen in de voorbereiding voor de Duitse verkiezingen. Lees mee met deze Engelse, Duitse en Nederlandse tips voor artikelen en boeken.

The New German Question - Timothy Garton Ash (The New York Review of Books)

Brits historicus Timoty Garton Ash, in Tegenlicht eerder te zien in de aflevering 'De Arabische lente en wij', schrijft in The New Review of Books het artikel 'The New German Question'. "There is a new German question. It is this: Can Europe’s most powerful country lead the way in building both a sustainable, internationally competitive eurozone and a strong, internationally credible European Union? Germany’s difficulties in responding convincingly to this challenge are partly the result of earlier German questions and the solutions found to them. Yesterday’s answers have sown the seeds of today’s question."

lees  'The New German Question'

'Ja, ik ben ook woedend' - Koen Haegens (De Groene Amsterdammer)

In de serie 'Heerlijke nieuwe wereld' interviewt Koen Haegens de Duitse socioloog Wolfgang Streeck. Over de uitgestelde crisis die al in de jaren '70 begon en hoe nu toch een nieuwe oplossing moet worden bedacht: "Ik denk daarom dat we zijn aanbeland in een fase waarin de oude oplossingen niet meer werken, en er een geheel nieuwe oplossing moet worden bedacht. Dat lijkt mij een behoorlijk treffende definitie van een crisis, niet?"  

lees 'Ja, ik ben ook woedend'

Een hele generatie gaat het moeras in - Martin Sommer (De Volkskrant)

De Volkskrant interviewt Wolfgang Streeck ook naar aanleiding van zijn boek 'Gekaufte Zeit, die vertagte Krise des demokratischen Kapitalismus'. In dit interview eveneens geen al te vrolijk beeld: "We weten het niet meer. Elke zekerheid over de toekomst is weg. Niemand weet het. In 2008 verscheen Alan Greenspan van de Amerikaanse centrale bank Fed voor het Congres. Dat was echt een diepe schok. Hij kreeg de vraag, wat is er eigenlijk gebeurd? Hij zei: ik had een theorie, de markt reguleert de zaken wel. Maar die theorie lijkt niet meer te kloppen. Dat is verschrikkelijk."

lees 'Een hele generatie gaat het moeras in'

Politik im Defizit - Wolfgang Streeck en Daniel Mertens (Berliner Republik)

Wie van Wolfgang Streeck geen genoeg krijgt, kan dit artikel van zijn hand lezen. Hij schreef samen met Daniel Mertens van het tijdschrift de Berliner Republik. Streeck en Mertens bespreken de beperkte invloed van regeringen en waarom burgers nog in politiek geïnteresseerd zouden zijn: "Und warum sollten sich Bürger für eine Politik interessieren, die nichts anderes mehr tun kann, als bereits feststehende Ansprüche zu bedienen?"  

lees 'Politik im Defizit'

Rettet Europa vor dem Euro! - Fritz W. Scharpf (Berliner Republik)

Eveneens in Berliner Republik schrijft Fritz W. Scharpf, voormalig directeur van het Max Planck Instituut voor de studie van samenlevingen, over het redden van Europa. Volgens hem moet niet de euro gered worden, maar juist Europa: "Wem Europa am Herzen liegt, der muss den Abschied vom Euro befürworten." 

lees 'Rettet Europa vor dem Euro!'

Germany is a vegetarian in a world full of carnivores - Gideon Rachman (Financial Times)

In de Financial Times schrijft Gideon Rachman de column 'Germany is a vegetarian in a world full of carnivores'. Om het artikel te kunnen lezen, is registratie vereist. Het is mogelijk om u gratis te registreren en dan een beperkt aantal artikelen op FT.com te kunnen lezen. De columnist van Financial Times beschrijft hoe opmerkelijk het is dat de Duitse verkiezingen over relatief kleine issues gaat: "The moral issue that has divided Germans this election is not chemical weapons, but vegetarianism. The Green party’s proposal that public canteens should stop serving meat, one day a week, has stirred up an impassioned debate about whether politicians have the right to get between Germans and their sausages."

lees 'Germany is a vegetarian in a world full of carnivores'

The arithmetic of Germany’s election points to instability - Wolfgang Münchau (Financial Times)

Voor het artikel van Wolfgang Münchau in Financial Times geldt eveneens dat geregistreerd moet worden om het artikel te kunnen lezen. Wolfgang Münchau is schrijver voor de Financial Times, oprichter van de Duitse editie van die krant en begon de website Eurointelligence.com. Hij schrijft in zijn artikel over de mogelijke gevolgen van de verkiezingen voor Duitsland en dat de kans op een stabiele Duitse regering erg klein is.

lees 'The arithmetic of Germany’s election points to instability' 

Europe's Deadlock - David Marsh (YaleBooks)

Het boek 'Europe's Deadlock' van David Marsh heeft als ondertitel: 'How the euro crisis could be solved - and why it won't happen'. Dit boek uit 2013 is het vijfde boek van Marsh. Deze Britse financieel expert werkte eerder voor de Finanancial Times en is voorzitter van SCCO International en mede-voorzitter van de onafhankelijke denktank OMFIF (Official Monetary & Financial Institutions Forum). In het boek betoogt Marsh dat vijf jaar crisismanagement de problemen van de eurozone niet heeft opgelost, maar erger heeft gemaakt.

lees 'Europe's Deadlock - How the euro crisis could be solved - and why it won't happen'