Wil je zelf de strijd aangaan voor ons drinkwater? Onderstaande initiatieven kunnen je daarbij helpen.

In Nederland is de situatie rond ons drinkwater goed geregeld. Bij wet is bepaald dat dit een taak is van de overheid. De Europese commissie beschouwt de drinkwatervoorziening echter als verhandelbaar goed. Dit is voordelig voor Franse watermultinationals zoals Veolia en Suez, die veel geld in de Europese markt zien.

Ook in Nederland kopen meer en meer mensen flesjes water (samen gemiddeld zo'n 500.000 per dag) en is het steeds lastiger om een gratis glas water te krijgen in de horeca. Onderstaande initiatieven zetten zich in voor het promoten van kraanwater en geven je mogelijkheden om zelf daaraan bij te dragen.

Dopper

Dopper promoot het drinken van kraanwater en het terugdringen van het plastic afval dat waterflesjes veroorzaken. Dit doen ze onder andere door middel van de Dopper Drinkfles, een hervulbare fles. Het grootste deel van de opbrengst van deze fles gaat naar projecten in Nepal om lokale gemeenschappen van drinkwater te voorzien. Ook kan je de App van Dopper downloaden, waarop watertappunten in Nederland en het buitenland worden aangegeven.

KRNWTR

De stelling van stichting KRNWTR is dat het hippe imago en de dure etiketten van flesjes ervoor zorgen dat bronwater hip is om te drinken. Daarbij vergeleken heeft kraanwater een goedkoop imago. Stichting KRNWTR wil dit imago veranderen door ook kraanwater als een merk neer te zetten, zodat kraanwater drinken weer hipper wordt. Ook willen ze horecagelegenheden stimuleren om meer kraanwater te gaan schenken. Zo hebben ze een APP ontwikkelt waar je op kan aangeven welke restaurants kraanwater schenken en welke dat weigeren.

Europees burgerinitiatief Right2Water

Een Europees burgerinitiatief kan een onderwerp op de politieke agenda van de EU zetten als het meer dan een miljoen handtekeningen verzamelt. Het burgerinitiatief Right2Water wil dat de Europese Commissie wetgeving maakt die erkent dat water een publieke voorziening is. Dit houdt in dat privatisering van waterdiensten moet worden verboden en dat alle lidstaten moeten zorgen dat burgers beschikken hebben tot water en sanitaire voorzieningen. Op dit moment heeft Right2Water al meer dan 1,5 miljoen handtekeningen verzameld en zal het onderwerp dus besproken worden in het Europees Parlement.

Ecoplay

In Nederland  wordt gemiddeld 30 liter water per dag gebruikt om alleen het toilet door te spoelen. Ecoplay is een watermanagementsysteem dat water binnen een huishouden hergebruikt, waardoor het toilet alleen met gebruikt water wordt gespoeld. Ook wordt water hergebruikt voor het verwarmen van nieuw douchewater. Zo worden kosten voor waterverbruik en de energierekening bespaart. Dit hergebruik van water wordt ook wel een grijswater systeem genoemd.

Join the Pipe

Join the Pipe zamelt geld in voor water en sanitaire projecten in ontwikkelingslanden. Dat werkt als volgt: als je iets koopt bij Join the Pipe (bijvoorbeeld karaffen of flessen) dan geven zij geld aan een project voor schoon drinkwater in een ontwikkelingsland. Het doel is dat uiteindelijk iedereen toegang heeft tot schoon drinkwater.