‘Water is een recht, geen product’. Dat zegt Maude Barlow, een activist die er voor strijdt om water te beschermen als publiek goed.

Haar boek The Blue Covenant wordt ook wel de Inconvenient Truth van water genoemd. In dit boek stelt ze het recht op water gelijk met het recht op leven. Barlow is een Canadese auteur die bekend is als criticus en activist. Ze heeft elf ere-doctoraten en vele prijzen op haar naam staan en was senior advisor bij de Verenigde Naties. Daarnaast is ze voorzitter van de organisatie Food & Water Watch, die duurzame en veilige voedsel- en waterconsumptie promoot. Ook heeft ze het Blue Planet Project opgericht. Dit project is een initiatief dat streeft voor de erkenning van water als mensenrecht en publiek goed.

Industrie van miljarden dollars

In een ander boek van haar hand, The Blue Gold, bespreekt ze hoe water een product aan het worden is. Omdat water steeds winstgevender wordt, komen er veel grote bedrijven op af. Zij willen een complete deregulering van de watersector en het liefst geen inmening meer van overheden. Barlow beschrijft hoe water een industrie is geworden van miljarden dollars en hoe het tegenwoordig zelfs verhandeld wordt op de beurs.

Er is een race aan de gang over wie water gaat beheren. Wordt het gezien als een publiek goed, of wordt het straks beheerd door bedrijven? Ik weet niet wie er zal winnen.

Maude Barlow

Barlow vindt dat de Verenigde Naties ervoor moeten zorgen dat de privésector niet de macht over het water krijgt. Dit kan alleen als water erkend wordt als mensenrecht.  Volgens Barlow dreigt de markwerking in de sector er voor te zorgen dat mensen water niet meer kunnen betalen.  Ze strijdt ervoor om dit te voorkomen.

Verzet

Barlow heeft al enkele bescheiden succesjes geboekt. Dankzij het Blue Planet Project zijn er al scholen en universiteiten die geen waterflesjes meer verkopen en worden ook restaurants aangemoedigd om kraanwater te serveren. Bovendien is er veel verzet vanuit lokale gemeenschappen. "Als het om water gaat, gaat het om leven en dood, mensen willen geen compromissen sluiten." Volgens Barlow is de oplossing wetgeving, op elk niveau. Van lokaal, tot regionaal en landelijk en uiteindelijk de Verenigde Naties. Water moet gezien worden als een recht voor iedereen.