VPRO Tegenlicht vroeg Joris Luyendijk om een lijstje must-reads samen te stellen over de huidige financiële wereld en de crisis van 2008.

Wilt u naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht aflevering 'Bankgeheimen van Joris Luyendijk' nog meer weten over de financiële crisis van 2008? Volgens Joris Luyendijk zijn dit de boeken voor op uw nachtkastje.

Whoops!
John Lanchester

"Eerste introductie, rustig het water in, niet meteen het ijskoude bad maar iemand die net als u vanaf nul begon, en toen ging lezen en lezen en vragen en vragen. Echt intelligent boek van een romanschrijver en oud-redacteur van London Review of Books.”

Fool’s Gold
Gillian Tett

"Antropologe, ze bestudeerde voor haar PhD een dorpje in Tajikistan, ging toen werken bij de Financial Times waar ze begin deze eeuw een tip van een lezer kreeg: kijk eens naar complexe financiele producten genaamd CDOs. Tett dook erin, ontdekte vele parallellen met dat Tajiekse dorpje, en schreef uiteindelijk het standaardwerk over de uitvinders van de producten die in 2008 ontploften."

The Big Short
Michael Lewis

"Zoals Malcolm Gladwell - zelf geen kleine jongen in de wereld van de non-fictie - ooit zei: Michael Lewis is de soort non-fictie schrijver waar je alleen vol bewondering naar kunt kijken - wetend dat je het zelf nooit zo zult kunnen. Hier volgt hij een man die ruim voor 2008 zag hoezeer het mis was, en die daar miljarden mee verdiende."

After the Great Complacence
Ewald Engelen et al.

"Het beste maar ook taaiste boek sinds de crash. De auteurs, verenigd onder Karel Williams van de Universiteit van Manchester - betogen dat de crash van 2008 moet worden gezien als een elite-debacle, vergelijkbaar met de totaal verprutste bezetting van Irak. Met medewerking van landgenoot Ewald Engelen."

De Prooi
Jeroen Smit

"Nog steeds het standaardwerk voor iedereen die denkt dat megalomane bankiers alleen in de City voorkomen, en de vele perverse prikkels in de financiele wereld anno nu op een of andere manier niet van kracht zijn bij Nederlanders."