Verrast en geïnspireerd waren mensen door het spervuur aan ideeën van Lucas De Man. De kreet 'restjesmensen' spreekt tot de verbeelding.

Energie en inspiratie

'De Man door Europa' riep inspiratie op en stof tot nadenken. Veel twitteraars zagen waardevolle televisie in de Tegenlicht-aflevering.

Macht van de burger

Lucas De Man vuurde een reeks van ideeën en probeersels op de kijker af. Een aantal werd getrokken door de potentiële macht van de burger.

Eén twitteraar voorzag problemen.

Restjesmensen

Waar de macht van de burger vaak potentieel is, is onmacht dikwijls realiteit. De term "restjesmensen" bood kijkers het handvat om uit te drukken wat zij in de wereld zien gebeuren.

Tolerantie

Zijn restjesmensen het gevolg van burgers die enkel nog in hun eigen bubbel zitten? De uitholling van tolerantie waarover De Man sprak, werd in ieder geval herkend door twitteraars.

De hak en de tak

Niet iedereen zag veel brood in de aflevering. Een paar twitteraars vonden het initiatief van theatermaker De Man een beetje te vrijblijvend.

Twittertoren

Wellicht van de hak op de tak, maar dan ook: voor ieder wat wils. In Turkije werden twitterberichten geprojecteerd op een openbaarplein: deze dubbele openbaarheid sloeg ook aan bij mensen.

Er werden al perspectieven gezien voor Nederland.

Impact

Positief of niet, de energie van Lucas De Man bracht in ieder geval veel los in mensen. Die energie echode nog lang door.