Een gemiddeld persoon is negentig minuten per dag op een smartphone bezig. Deze apps kunnen helpen om je internetverslaving in de hand te houden.

Je kan je smartphone natuurlijk gewoon uitschakelen. Maar heb je een steuntje in je rug nodig om minder op je schermpje te staren, dan kunnen deze apps je daarbij helpen. Hou je internetgebruik in de gaten en word je bewust van de mobiele netwerken om je heen.

White Spots

"Wil jij ontsnappen aan de informatiestromen om ons heen?"
 

Met de White Spots app van de VPRO kun je wifi en mobiele netwerken ontdekken. Door een visualisatie kun je alle netwerken en zendmasten om je heen zien. Ook kun je met de app op zoek gaan naar een 'white spot': een plek waar geen netwerk te ontvangen is. Ook biedt de app de mogelijkheid om filmpjes te kijken over mensen die zonder technologie leven.

Ontwikkelaars: Richard Vijgen, Jacqueline Hassink en Bregtje van der Haak
Beschikbaarheid: iOS en Android, gratis

Dinner Time

"Get the kids back to the dinner table"
 

De app 'Dinner Time' geeft een ouder of verzorger controle over het internet, smartphone en tablet gebruik van kinderen. Via de app kan je een tijdslimiet instellen voor elk apparaat. Ook kun je zien wat de kinderen aan het bekijken zijn en welke apps ze gebruiken. Volgens de ontwikkelaars kun je door het regelen van het internet en smartphone gebruik weer genieten van familiediners zonder dat je kinderen elke paar seconde op hun telefoon of tablet kijken.

Ontwikkelaar: ZeroDesktop, Inc.
Beschikbaarheid: iOS en Andriod. Gratis.

Forest

Stay focused, be present

Er zijn heel veel apps om je telefoongebruik aan banden te leggen, maar Forest biedt een originele aanpak. In deze app plant je een boompje en om die te laten groeien, moet je van je smartphone afblijven. Hoe langer je de telefoon links laat liggen, hoe mooier en groter de digitale boom die je kunt planten. Raak je telefoon toch aan dan sterft de boom en moet je opnieuw beginnen. Kun jij een bos laten groeien?

Ontwikkelaar: Forestap.cc
Beschikbaarheid: iOs, Android, Windows Phone, Chrome, Firefox, gratis

Freedom

"Stop being distracted by your phone"
 

De app Freedom blokeert allerlei afleidingen zodat je productiviteit hoog blijft. Op deze app kun je specifieke sites of andere apps blokkeren, zoals Facebook en Twitter, zodat je niet elke keer 10 minuten kwijt bent om even te kijken of je een berichtje hebt. Als  je echt die deadline moet halen, heeft de app ook een functie om het gehele internet te blokkeren.

Ontwikkelaar: Freedom (team)
Beschikbaarheid:  MacOS X en hoger, Win7 en hoger, iOS 9,
$2.42/maand

Moment

"Put down your phone and get back to your life"

De app Moment houdt bij hoeveel je je iPhone and iPad gebruikt. De app kan tevens een limiet instelllen zodat je gewaarschuwd wordt als je teveel op je iPhone aan het spieken bent. Als je een extra strenge functie aanzet, zal de app je elke paar seconde via push-notificaties herinneren dat je over je dagelijkse tijd heen bent en dat je je telefoon of tablet niet meer moet gebruiken.

Ontwikkelaar: Kevin Holesh
Beschikbaarheid:  Alleen iOS, ook voor iWatch, gratis

Offtime

Lets you focus and find digital balance in a hyperconnected world

Offtime is een mooi ontworpen die je gemakkelijk alle notificaties en activiteiten van je smartphone aan banden laat leggen. Door verschillende profielen aan te maken, kun je aangeven welke contactpersonen je mogen bellen als je slaapt of wanneer je aan het werk bent. Je kan ook aangeven welke apps je in verschillende profielen nog wel kan gebruiken, zodat je veel meer controle krijgt over je smartphone.

Ontwikkelaar: Offtime
Beschikbaarheid: Android, iOS, gratis

Quality time

Discover Your Smartphone Habits.
Manage Your Digital Diet.

Wil jij goed bijhouden hoeveel je nou echt gebruik maakt van je smartphone? Dan kun je QualityTime inzetten. Deze app houdt bij welke apps je gebruikt, hoe lang je ze gebruik en je kan statistieken opvragen per uur, dag of week. Op basis van dat gedrag kun je limieten instellen en pauzes inlassen. De app is er alleen voor Android, omdat je op iOS met een app niet de activiteiten van andere apps mag bijhouden.

Ontwikkelaar: ZeroDesktop
Beschikbaarheid: Android

Wifi Angels

"Imagine you can hear WiFi"
 

De app Wifi Angels laat op een originele manier zien waar zich overal om je heen wifi-netwerken bevinden. Door middel van engelengezang wordt je je bewust van alle wifi-locaties om je heen. Als je door een drukke straat loopt, wordt het een waar koor.

Ontwikkelaar: Next Nature
Beschikbaarheid: Alleen Android, gratis

Project: Bored and Brilliant

"It's time to get really bored and make something creative"
 

Er zijn niet alleen apps om mensen van hun telefoons en tablets te krijgen, maar ook projecten. Het experiment Bored and Brilliant van Manoush Zomorodi is hierop gericht. In een korte podcast krijg je een uitdaging die ervoor moet zorgen dat je minder op je apparaten kijkt en dat je je meer gaat vervelen. Volgens de oprichters van het project zorgt dit voor meer creativiteit.

Digitaal detoxen

Lukt het met deze apps nog steeds niet om van je telefoon en tablet verslaving af te komen? Lees over de ervaringen van journalisten die voor een lange periode zonder internet (over)leefde en laat je inspireren in het artikel offline media.