Siemens, Cisco en IBM zijn drie van de bedrijven die een visie hebben op slimme steden in de toekomst. Hoe zien deze visies er uit?

Er zijn talloze bedrijven bezig om de slimme stad van de toekomst vorm te geven. De fraaiste futuristische video's laten zien hoe schoon, veilig en gemakkelijk deze slimme steden zullen zijn. Siemens, Cisco en IBM zijn drie van de grootste spelers die in deze markt actief willen zijn. Hoe zien hun slimme steden eruit?

Siemens

Siemens is al langer bezig met een visie op de slimme stad en die visie wijzigt ook nog wel eens: van een focus op slimme infrastructuur tot slimme gebouwen en totaalvisies op de hele stad.

In een concept uit 2013 schetst Siemens een beeld van duurzame slimme steden. De video laat scenario's zien in Londen, New York en Kopenhagen. In Kopenhagen ligt de nadruk op duurzaamheid en energie, terwijl in New York veiligheid een belangrijke rol speelt. In Londen wordt mobiliteit benadrukt. In de futuristische plaatjes zijn weinig echt verrassende innovaties te ontdekken. 

Cisco

Cisco strooit graag met de term Internet of Things, om dat vervolgens meteen te vertalen naar Internet of Everything. Het bedrijf focust op mobiliteit zoals in bovenstaande video is te zien (na aanklikken op Youtube te kijken). Daarnaast benadrukt Cisco dat bestaande steden ook al slim zijn, zoals in video's over Hamburg en Chicago. Behalve sneller van A naar B komen, strooit Cisco ook rijkelijk met de begrippen 'veiligheid' en 'besparingen'. Tevens biedt het bedrijf op de website nog een uitgebreide onderverdeling aan in de Smart + Connected Communities. Van overheid, verlichting en vergaderruimtes tot parkeren, verkeer en Wifi.

IBM

Een interessante visie komt van IBM. Aan de hand van een concreet scenario in de verzonnen stad Super City komt er een storm aan en deze video laat zien hoe het systeem van IBM daarbij kan helpen. Met een nadruk op een informatiedashboard, concrete acties en weinig buzzwords schetst IBM een vrij nuchtere toepassing van technologie in een stad. Het bedrijf spreekt trouwens consequent over 'Smarter Cities', vermoedelijk om aan te geven dat steden nu al slim zijn. 

Amsterdam

Naast alle bedrijven heeft ook Amsterdam Smart City een video gemaakt over de toekomstige slimme stad. Een opsomming van verschillende mogelijkheden voorzien van een muziekje zijn een aanzet tot nadenken over hoe een slimme stad in Amsterdam eruit kan komen te zien. De bijbehorende website is een stuk informatiever en vertelt over concrete projecten en initiatieven.

alle initiatieven op een rij