Mara Balestrini is technologie-expert en adviseert steden en bedrijven over hoe burgers de baas kunnen blijven over de techniek die zij gebruiken.

Ze noemt zichzelf een 'cultureel technoloog' en expert op gebied van Human Computer Interaction. De Argentijnse Mara Balestrini gelooft dat alomtegenwoordige technologie burgers kan helpen om een samenleving te bouwen die het algemeen goed dient. Ze werkt bij Ideas for Change, een technologisch adviesbureau, en het Center of Contemporary Culture of Barcelona, waar ze tentoonstellingen beter tot haar recht laat komen met digitale middelen.

Twee houten kisten

Een project om burgers met technologie bij elkaar te brengen is de Jokebox.Twee houten kisten op straat spreken voorbijgangers aan met de tekst: "Als je een mop wil horen, druk dan tegelijkertijd op onze knoppen". Vervolgens hebben de twee deelnemers dertig seconden (de knop gaat knipperen) om de knop van hun kist tegelijkertijd in te drukken. Deze actie vergt samenwerking, coordinatie en oogcontact. Zo moet de Jokebox de aandacht van de schermpjes verleggen naar menselijk contact.

Smart Citizen

Balestrini was ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van de SmartCitizen, een apparaat dat data genereert waarover burgers de baas kunnen zijn. Zo kan het omgevingsomstandigheden meten zoals temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 en licht- en geluidsniveaus. 

De Smart Citizen is simpel gebouwd en functioneert als een node, zodat burgers een data-netwerk kunnen bouwen waarmee de stad gezamelijk technisch verder ontwikkeld kan worden.

Nieuwe media

Balestrini heeft een bachelor in audiovisuele communicatie, een master in cognitieve systemen en interactieve media en een doctoraal in mediakunst. Momenteel promoveert ze aan het Intel Collaborative Research Institute on Sustainable Connected Cities (ICRI-Cities) van University College London. Balestrini werkte even als freelance filmjournalist en gaf les aan de Universitat Pompeu Farba in Barcelona. Momenteel werkt ze bij Ideas for Change, Fab Lab in Barcelona en geeft ze les aan het Institute for advanced architecture of Catalonia.

Balestrini werd geboren in Argentinië in 1983.