Ethisch ontwerper, professioneel spreker en digitaal activist Aral Balkan wil in Zweden een alternatief voor Silicon Valley beginnen.

Hij noemt zichzelf een wereldburger en vecht voor digitale rechten. Dat doet programmeur en ontwerper Balkan met zijn sociale onderneming In.die, door veel te spreken over het onderwerp en door zich af te zetten tegen Silicon Valley. Daar had hij als programmeur veel kunnen verdienen, maar Balkan is blij dat hij altijd voor zichzelf heeft gewerkt.

De in Turkije geboren digitale activist werd de ogen geopend door Richard Stallman, een voorvechter van een vrij en open internet. Sindsdien vecht hij voor open source alternatieven van sociale media waarin data van gebruikers zijn en niet van bedrijven als Google, Twitter of Facebook. Met zijn bedrijf In.die onwikkelt hij Heartbeat, momenteel in de ontwikkelingsfase. Op de site wordt benadrukt dat ze geen durfkapitaal van investeerders aannemen, maar op zoek zijn naar kleine bijdragen van individuen.

In het verleden werkte Balkan aan vele verschillende projecten. Hij probeerde webtechnologie Flash open source te maken, richtte ideeënfabriek Naklab op en was betrokken bij nonprofit organisatie Code Club. En hij ontwikkelde de eerste volledig virtuele webconferentie, genaamd <head>Indie Phone, een telefoon die vertrouwelijk met je gegevens omgaat, was het eerste project dat Aral startte, maar dat bleek met de beschikbare middelen niet te realiseren.

Daarna volgde Heartbeat, wat momenteel om financiële redenen is opgeschort. Aral Balkan werkte afgelopen tijd aan een project dat nog niet is aangekondigd. Het project moet mensen beschermen op het web en is naast gratis en open source ook te koop. Dat moet de middelen opleveren om weer aan de slag te gaan met Heartbeat.

Naast dat alles is Aral Balkan professioneel spreker en gaf hij wereldwijd vele lezingen, op ongeveer 75 evenementen in 18 landen. Hij sprak voor The Next Web, TED, Re:publica en vele andere bekende evenementen. Bekende lezingen zijn 'Free is a lie', 'Superheroes & Villains in design' en 'The Camera Panopticon'. In januari 2016 sprak hij in De Balie, Amsterdam.

Wereldburger

Na een aantal omzwervingen woont Aral Balkan nu met vriendin Laura Kalbag in Malmö, waar ze beiden aan Ind.ie werken en een alternatieve digitale technologiehub willen beginnen. Balkan werd in 1976 in Turkije geboren, maar groeide op in Maleisië waar hij naar twee privéscholen ging.

Op zijn dertiende ging hij terug naar Turkije, studeerde Film & Critical Media Theory aan de Eastern Mediterranean University in Noord-Cyprus, ging voor een zomer naar Liverpool om uiteindelijk in Washington verder te studeren. Hij haalde een master in Film & Electronic Media aan de American University in Washington. Voordat hij naar Zweden verhuisde, woonde Balkan eerst in Londen en daarna in Brighton, beide in Engeland.