Pijnlijke gesprekken, vurige ruzies en uiteindelijk al zijn of haar spullen op straat smijten? Niet nodig. Een relatie verbreken en verwerken kan geheel digitaal.

De kriebel na zeven jaar. Als broer en zus geworden. Uit elkaar gegroeid. Of knallende ruzie na vreemdgaan of de opeenstapeling van irritaties die te groot is geworden. Wat begon als vurige liefde kan langzaam uitdoven of net zo vurig uit elkaar barsten. Met deze apps en websites kun je het leed verzachten, de relatie een plekje geven en weer doorgaan. Ludduvuddu anno 2016? Dat regelen we digitaal!

Uitmaken

Je relatie vebreken via een SMS of ander digitaal bericht? Dat kan. Dan ben je natuurlijk wel een ongevoelig, naar mens. Maar het kan. Breakup Text is een app voor iPhone, maar er is ook een variant voor het web. Je kan de naam van je aanstaande ex invullen en nog wat details, zoals bijvoorbeeld dat je door een beer bent gebeten en het daarom uit wil maken.

De app maakt een toepasselijk bericht en stuurt dat via SMS. Het werkt ook voor Nederlandse nummers. De makers hebben spijt gekregen en bieden daarom nu ook MakeupText aan om het weer goed te maken. Biermerk Tennent's Lager maakte de app Binder om je relatie te verbreken. Het biermerk heeft de relatie met deze app ook verbroken, maar de promovideo is nog wel te bekijken.

Dronken bellen en berichten sturen

Afstand nemen is vaak het beste advies als een relatie net voorbij is. Zeker als de wonden nog vers zijn en jij de gekwetste partij bent. Vaak gaat dat mis als er wat gedronken is. Een berichtje is zo gestuurd en de spijt komt pas later. Om dat te voorkomen zijn er talloze apps te vinden met namen als Drunk Dial, Stop Drunk Dial en meer.

Drunk Mode is een app die alles in 1 keer regelt en beschikbaar is voor iPhone en Android. Je kan bepaalde contactpersonen aangeven die geblokkeerd worden als je in de modus dronken gaat. Met de app kun je ook Snapchat-berichten van de vorige avond verwijderen.

Wie nog veiliger wil zijn, stuurt berichten via Ansa. Deze app kan berichten standaard na een bepaalde periode verwijderen, maar je kan ook jouw berichten op de telefoon van de ander verwijderen. Mits je beiden Ansa gebruikt. Wiper werkt op een vergelijkbare manier.

Digitaal en fysiek verbergen

Niet alleen in dronken toestand, ook nuchter kan het prettig zijn om even afstand te nemen van je ex. Om te voorkomen dat je op Facebook telkens berichtjes van je ex tegenkomt, kun je Killswitch gebruiken. De Android-versie hiervan is echter uit de lucht. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven, zoals de Chrome extensie Eternal Sunshine of de website Block Your Ex die meerdere browsers ondersteunt en ook het Twitter-profiel en blog van je ex kan verbergen.

Je kan natuurlijk ook stoppen met iemand te volgen op Twitter of iemand ontvrienden op Facebook. In Amerika is Facebook begonnen met een experiment voor de mobiele app. Als je daarin aangeeft dat je relatie is verbroken, biedt de site zelf ook mogelijkheden om sporen van je ex te verbergen op het sociale netwerk.

Behalve digitale vermijden, kun je de app Time to Split gebruiken om iemand fysiek te ontlopen. Voeg profielen van Foursquare, Instagram en Twitter toe en scan je omgeving. Als iemand in de buurt is, die je wil ontlopen, dan krijg je een seintje. Ook een handige app voor stalkers trouwens.

Spullen verkopen

Digitale sporen verbergen en ontlopen is tot daaraan toe. Die platencollectie van hem of haar, de stoel waar je ex altijd in zat of misschien zelfs de kat die jullie samen kochten, blijven je allemaal aan de voormalige liefde herinneren. Gooi niet alles uit het raam, maar surf naar Never liked it anyway.

Op deze speciale marktplaats kun je al die spullen verkopen, het verhaal achter de platencollectie schrijven en de Breakup Price van een product opgeven. Met het geld kun je een plan maken om over je ex heen te komen, zoals een nieuwe tv of een vliegticket naar een exotische bestemming.

Digitaal altaar

Als je al wat verder bent met de verwerking kun je een digitale tempel maken van je ex-geliefde met Shryne. Zodat je nog eens terug kan kijken op die mooie momenten. Of om die waardevolle berichten op een veilige plek op te slaan totdat je er klaar voor bent ze weer te lezen.

Je kan Facebook-berichten importeren, mails uit Gmail, foto's van Instagram of je computer en SMS-berichten. Op die manier kan je een mooie digitale plek van iemand inrichten met alle versnipperede, elektronische informatie bij elkaar. Nadeel is wel dat veel functies alleen nog maar werken met een app die alleen voor Mac-computers beschikbaar is. Android en Windows komen er aan volgens de makers. Het eindresultaat is een soort samengestelde tijdlijn. Een digitale schoenendoos die op de virtuele zolder bewaard kan worden.

Verwerken en door

Na een verbroken relatie moet je uiteindelijk toch weer door. De app Breakup RX probeert je bij dat proces te helpen. Met tips, een dagboek om alles van je af te schrijven en lijstjes die helpen met je humeur, woede of dramatische buien. Breakup Freedrom is er alleen als Android-app en als  uitgebreide website met adives. De app helpt je om contact te vermijden en geeft positieve feedback als je dat volhoudt.

Is het gelukt en ben je na een emotionele periode helemaal over je ex-geliefde heen? Dan is het misschien tijd om terug in het zadel te klimmen en na te denken over een nieuwe date. Daarvoor hebben we verschillende dating apps voor je op een rij gezet. Veel succes en sterkte!