David Levy begon met schaken tegen artificiële intelligentie, ontwikkelde bots om te chatten met AI en schreef uiteindelijk een boek over seks met robots.

David Neil Laurence Levy (London, 1945) is een Brits ex-schaakgrootmeester die meer dan veertig boeken heeft geschreven over schaken en computers. Deze combinatie zorgde voor een interesse in de mogelijkheden van artificiële intelligentie. Zo ontwikkelde Levy door de jaren heen verschillende chatbots en was nauw betrokken bij het organiseren van evenementen waarbij computerprogramma's het tegen elkaar opnemen door bijvoorbeeld bordspellen te spelen.

Zo richtte Levy in 1989 de Computer Olympiad op: een jaarlijkse internationale competitie voor computersoftware. De winnaar ontvangt de titel World's best computer player. Levy was betrokken bij de totstandkoming van de Mind Sports Olympiad in 1997. Deze competitie wordt beschreven als de Olympische Spelen voor denkspellen.

In 1968 zette Levy duizend pond op zijn stelling dat er binnen tien jaar geen computersoftware ontwikkeld zou worden die hem kon verslaan in een schaakwedstrijd (The Levy Challenge). Pas in 1989 werd David Levy verslagen door een computer. De wereldkampioen schaken van die tijd, Garry Kasparov, zou in 1997 worden verslagen door computersoftware. Dit verlies was historisch, aangezien het duidelijk had gemaakt dat computers zelfs de beste schaker op aarde kon verslaan.

De Loebner-prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de maker van de beste chatbot. Een jury neemt de Turing-test af bij de bot: er worden vragen gesteld om te bepalen hoe menselijk de chatbot overkomt. David Levy is tot op de dag van vandaag de enige die deze prijs tweemaal won: in 1997 en 2009. Bij het maken van een nieuwe generatie mensachtige robots is het voor de geloofwaardigheid uiterst belangrijk dat de robots de Turing-test goed doorkomen. Volgens Levy worden robots alleen geacepteerd als partners wanneer ze nauwelijks te onderscheiden zijn van mensen.

Liefde en seks met robots

David Levy publiceerde in 2007 het boek Love and sex with robots. Dit is de commerciële versie van zijn proefschrift, die hij hetzelfde jaar succesvol verdedigd had aan de Universiteit Maastricht. In dit provocatieve boek stelt Levy dat het rond 2050 mogelijk én sociaal geacepteerd zal zijn, dat een individu een robotpartner heeft. Zelfs trouwen met een robot zal normaal gevonden worden. Door deze opvallende uitspraken werd Levy vaak uitgenodigd in verschillende tv-programma's.
 

I've done more interviews about Love and Sex With Robots than I have about computer chess!

David Levy

Naar aanleiding van het boek en het werk van Levy en collega Adrian David Cheok werd in 2014 The Annual Love and Sex With Robots Conference in Maleisië georganiseerd. Op deze conferentie worden ethische en technische discussies gevoerd over interactie tussen mens en robot. De tweede editie van deze conferentie is verboden door autoriteiten. Het evenement zou ideeën aandragen die haaks staan op de waarden van Maleisië. Er wordt op dit moment een nieuwe plek gezocht.

Biografische gegevens

David Levy zat op de Queen Elizabeth's School, Barnet. Al op twintigjarige leeftijd won Levy de London Junior Chess Championship. Twee jaar later, in 1968, won hij de Scottish Chess Championship. Na deel te nemen in enkele andere grote schaaktoernooien besloot Levy in 1971 om te gaan schrijven over schaken. Zijn boeken hadden steeds meer succes en hij schreef later samen met andere grootmeesters, zoals Raymond Keene.

Vanaf 1999 is Levy president van de International Computer Games Association. Dit instituut houdt zich bezig met het organiseren van conferenties over de toepassingen van artificiële intelligentie. In 2001 begon David Levy een bedrijf (Intelligent Toys Ltd) dat speelgoed maakt waarin artificiële intelligentie verwerkt is.