Angela Merkel koerst Duitsland beheerst door de ene na de andere crisis. Ze houdt haar hoofd altijd koel. Waar komt zij vandaan? En hoe is zij door de jaren heen veranderd?

​Wij selecteerden vijf longreads over Mutti Merkel, die een unieke inkijk bieden in haar jeugd, maar ook de Duitse politieke context onder de loep nemen. Reis mee door Duitsland met de Amerikaanse journaliste Renata Adler, ontdek waarom Merkel in 2015 door TIME werd uitgeroepen tot 'Person of the Year' en zie aan Merkels portretten wat een politieke carrière doet met je uiterlijk. 

Als de Amerikaanse schrijfster Renata Adler (1937) hoort van Merkels 'wir schaffen das' denkt ze meteen: daar moet ik heen. Dus keert ze terug naar het land dat haar ouders in 1933 onvluchtten. Op het platteland praat ze met boze boeren en hoopvolle migranten. Hoe kijken zij naar de politiek van Mutti Merkel?

 

Voor de echte liefhebber: 15.000 woorden over Merkel. Een prachtig profiel van The New Yorker dat een inkijkje biedt in Merkels jeugd - zo was zij als tiener nooit bitchy of flirterig, zelfs niet geïnteresseerd in kleding -  maar haar persoon ook plaatst in de context van de Duitse geschiedenis. 

 

Time person of the year: the chancellor of the free world

december 2015, Karl Vick

Als eerste vrouw sinds 1986 kreeg Merkel de titel 'Person of the Year 2015' van TIME, vanwege haar veerkracht en leiderschap tijdens de eurocrisis en later de vluchtelingencrisis. Dit verhaal van TIME vertelt Merkels reis van dochter van een Lutherse pastoor in Oost-Duitsland naar leider van een continent. 

 

The Guardian: The many faces of merkel - 26 years of photographing the German chancellor

april 2017, Philip Oltermann

Fotografe Herlinde Koelbl zag Merkel in 26 jaar veranderen door haar lens. In dit artikel van The Guardian blikt ze daarop terug. 'Toen Koelbl. in 1991 haar voor het eerst portretteerde, viel het haar op hoe de toen 37-jarige Merkel was. Voorzichtig keek ze in de lens, haar handen ongemakkelijk in haar schoot. Acht jaar later was Merkels houding opmerklijk veranderd: "Ze stond niet langer verkrampt. Ze keek diep in de lens, kin omhoog, lichaam recht. Ze was meer geaard geworden, meer zelfverzekerd," blikt Koelbl terug.'