Anane is een bevlogen milieujournalist die bijdraagt aan bewustwording rond duurzaamheid in Ghana. De laatste jaren richt hij zich vooral op "e-waste".

Mike Anane is een zelfstandige milieujournalist die mensen bewust wil maken van de problematiek rond het dumpen van electronisch afval (e-waste). Naast zijn activiteiten als journalist, voert hij campagnes om het illegaal verschepen van elektronisch afval naar West-Afrika te stoppen.

Volgens Anane komen er dagelijks tussen "de 250 tot 300 containers vol met giftige afgedankte computers, televisies" en ander elektronisch materiaal het land binnen uit met name de Verenigde Staten en Europa. Alle elektronicabedrijven doen volgens Anane mee aan het illegaal afvoeren van hun afval. In zowel lokale als internationale media doet hij zijn best dit probleem onder de aandacht te brengen en mensen aan te sporen er iets aan te doen.

Een van zijn eerste journalistieke campagnes was om fabrieken die asbest verwerken in producten gesloten te krijgen. Hij trok met zijn reportages hierover de aandacht van verscheidene overheidsorganen zoals het Ghanese ministerie van Milieu. Het leverde hem veel vijanden en bedreigingen op. Uiteindelijk wist hij de asbestproducenten voor het gerecht te krijgen wat hem een prijs van de Britse Hoge Raad opleverde: de British Chevening Scholarship voor vervolgstudie. Hij schreef vervolgens het boek Covering the Environment - A Guide to Environmental Journalism in Developing Countries waarmee hij journalisten wil aanmoedigen te berichten over het milieu op een aansprekende manier.

Mike Anane begon zijn journalistieke carriere bij de Nigeriaanse krant Triumph waar hij tussen 1991 en 1995 met vele artikelen de razendsnelle aantasting van het landschap van Ghana aankaartte. Hij heeft na zijn succes met het asbestverhaal het International Centre for Environmental Journalism opgericht met het hoofdkwartier in Accra en hij zette ook de League of Environmental Journalists op, een samenwerkingsverband waarbinnen workshops worden gegeven over milieujournalistiek.