Vlaamse wetenschapper en activist met de naam van een popster vraagt aandacht voor de ecologische crisis. Hij introduceert Enhanced Landfill Mining.

Peter Tom Jones (1973) bekleedt naast zijn positie als Onderzoeksmanager aan de KU Leuven nog meer maatschappelijke functies waarin hij zich sterk maakt voor milieubeheer en een betere aarde. Zo is hij sinds 2012 voorzichtter van i-Cleantech Vlaanderen, en coördinator van het European Enhanced Landfill Mining Consortium (EURELCO).

In de aflevering 'Vuil goud' laat Jones zien hoe enhanced landfill mining in z'n werk gaat. Het huishoudelijk afval dat we in de jaren zestig, zeventig en tachtig stortten en verstopten onder kunst-skipistes en andere handmatig "groene" heuvels kan worden omgevormd tot nieuwe grondstoffen en energie.

Jones probeert ook in zijn privéleven aan het milieu te denken. Hij is vegetarisch en pakt zo min mogelijk de auto of het vliegtuig. Echt maatschappelijk geëngageerd werd hij pas tegen het eind van zijn studie, toen hij als 'gothic' door het leven ging en naar de muziek van maatschappij-kritische bands luisterde. Zijn kleren zijn nog wel voornamelijk zwart, maar de lange haren en puntschoenen zijn, naar eigen zeggen, uit Jones' kledingkast verdwenen. 

Jones is burgerlijk ingenieur Milieukunde, doctor in de Toegepaste Wetenschappen en Onderzoeksmanager aan de KU Leuven. Zijn specialisatie is industriële ecologie. Hij publiceerde meerdere boeken en artikelen over dit onderwerp, alsook over duurzaamheidstransities en klimaatbeleid.