Dan Barber herdefinieert duurzame landbouw en kookkunst. Op zijn landgoed runt hij een boerderij, een restaurant en een voedingseducatie-centrum.

Op zijn family-ranch in Westchester County, New York, is het druk. Dan Barber (1969) verbouwt er het voedsel dat hij serveert in zijn restaurants Blue Hill te Manhattan en Blue Hill at the Barns, dat op het landgoed zelf staat. Daarnaast vind je op het terrein een voedings- en landbouw educatiecentrum, waar per jaar vele bezoekers en boeren komen leren over duurzame landbouwmethoden.

In 2014 publiceerde Barber het boek 'The Third Plate'. Hierin verdedigt hij waarom het duurzaam verbouwen van één product niet genoeg is, en waarom landbouw als een systeem moet worden gezien waarin diversiteit en afwisseling erg belangrijk zijn. Zowel om te voorkomen dat vruchtbare grond uitgeput raakt als om de kwaliteit van het eten te waarborgen.
 

Dan Barber haalde een BA in Engels maar besloot zich aan het koken te wijden en studeerde af aan het French Culinary Institute. Voor de New York Times schreef Barber artikelen, voornamelijk over bewustwording rond de oorsprong van ons voedsel, hoe duurzame landbouw eruit ziet en de effecten van alledaagse voedingskeuzes.