De Britse filosoof Julian Baggini houdt zich vooral bezig met persoonlijke identiteit en voeding. Hij maakt filosofie toegankelijk voor een breed publiek.

Julian Baggini is schrijver, filosoof en 'gewetensvol omnivoor'. Hij denkt en schrijft vooral over persoonlijke identiteit en voeding. Zijn boeken - met titels als 'The Virtues of the Table: How to Eat and Think' en 'The Pig that Wants to be Eaten and 99 other thought experiments' - zijn gericht op een breed publiek. Baggini schrijft ook vaak voor Britse media om zowel zijn etens- en identiteitsfilosofieën te delen met de lezer. In onderstaande lezing van The Lost Lectures spreekt hij over de samenkomst van identiteit en voedsel.

Gaandeweg zijn ontwikkeling als filosoof ziet hij in hoe voeding centraal staat in de vorming van een persoonlijke identiteit. "Je bent wat je eet" wordt voor Baggini een aansporing tot de juist leefwijze: "weten hoe te eten, is weten hoe te leven". Volgens hem moeten we het lichaam niet negeren of afdoen als ondergeschikt aan de geest, iets waar veel filosofen toe neigen, maar het centraal stellen om te begrijpen hoe lichaam en geest samen een geheel vormen.

Baggini behaalde zijn Ph.D. in 1996 aan de University College London met een scriptie over persoonlijke identiteit. Hij richtte in 1997 samen met Jeremy Stangroom The Philosophers' Magazine op en schreef vele boeken waaronder een van zijn meest recente: 'The Ego Trick: What Does It Mean To Be You?' (2011). Hij doet ook veel journalistiek werk voor onder meer de BBC, The Guardian, The Independent en The Observer.