Mena Bacharach, voormalig brigadier-generaal van de Israëlische veiligheidsdienst heeft meer dan 37 jaar ervaring in de beveiligingsindustrie.

Naast een bachelor criminologie en economie en een master in management en marketing behaalt Mena Bacharach ook een diploma in luchtvaart-beveiliging van de Israeli Security Agency (ISA). 

De ISA vormt de basis voor zijn verdere carrière. Zo beklimt hij de ladder tot brigadier-generaal. Daarnaast werkt hij als Homeland Security-directeur bij RAFEAL, een groot bedrijf dat verdedigingssystemen levert aan zowel de Israëlische defensie, als klanten in andere delen van de wereld. Bij RAFAEL is Bacharach verantwoordelijk voor de technologieën en producten die worden geëxporteerd naar handelspartners. Sinds de terreuraanslagen van 11 september 2001 en zeker sinds de meer recente aanslagen in Parijs en Brussel zijn de Verenigde Staten en veel Europese landen ook nieuwsgierig naar de Israëlische veiligheidssystemen. De zaken gaan goed en in 2015 maakt het bedrijf een nettowinst van 118 miljoen dollar.

veiligheid te koop

Begin jaren tachtig richt Bacharach ICTS Aviation Group op, waar hij de functie van Executive Vice President, hoofd van de luchtvaart, bekleedt. Hij is direct verantwoordelijk voor de planning, het toezicht en beheer van alle export van het bedrijf. Maar ook voor potentiële projecten met mogelijke partners in Europa, de Verenigde Staten, het Verre Oosten en het Midden-Oosten. Daarnaast is hij eigenaar van EM Improvement Ltd, een adviesbedrijf dat handelt in veiligheid, zou je kunnen zeggen. In opdracht verrichten zij onderzoek naar mogelijk bedreigende situaties en leveren ze technieken en kennis aan om een project, bedrijf of organisatie goed te beveiligen. Zo werkte Bacharach mee aan evenementen als de Olympische Spelen en voor verschillende grote luchthavens.Met deze ervaring in de beveiligingsindustrie heeft hij vaak contact met regeringsleiders van Europese landen.

Bacharach heeft een duidelijke mening over de Europese mentaliteit als het neer komt op terrorisme en veiligheid. In een interview met ISRAEL21c zegt hij het volgende:

'There are one million immigrants from very problematic locations entering, and [Europe] must change their attitude. They can take a lesson from us not to deal with the mosquitoes but with the swamp. They need to drain the swamp.'

Mena Bacharach

Het grootste probleem, vindt hij, is dat Europese leiders zich niet realiseren dat er in de laatste vijf jaar een grote verandering heeft plaatsgevonden op het gebied van veiligheid. Volgens Bacharach moet de mentaliteit veranderen en Europa op scherp gesteld worden. En van Israël, een land met (helaas) veel ervaring met terrorisme, kan Europa nog veel leren op het gebied van veiligheid. 'Wij zijn bereid te helpen,' aldus Bacharach.