Mikko Hyppönen is hoofd onderzoek bij antivirusbedrijf F-Secure. De Fin spoorde grote virussen op, schrijft voor diverse media en helpt overheden met het bestrijden van cybercriminaliteit.

Beveiligingsexpert Mikko Hyppönen is hoofd onderzoek voor F-Secure, een Fins bedrijf dat programma's aanbiedt voor internetbeveiliging, zoals antivirussoftware. Bij dat bedrijf begon hij in 2004 het blog News from the Lab, het eerste blog van een antivirusbedrijf. Met zijn team bij F-Secure overwon hij de Sobig.F-worm, verzon hij de naam voor de roemruchte Storm Worm, waarschuwde hij als eerste voor computerworm Sasser en gaf hij geheime presentaties over de Stuxnet-worm.

Hyppönen is actief in de media en gaf honderden interviews. Hij werkt zelf mee aan een uitgebreid profiel in Vanity Fair met als titel The code warrior. De Finse computerbeveiliger schreef columns voor Betanews en Wired, artikelen voor Scientific American, Foreign Policy en New York Times en hij gaf meerdere TED-talks. Hij is een actieve twitteraar en veroorzaakte een relletje in 2009. Zijn account werd geschorst nadat hij het adres van een phishing-website twitterde om anderen te waarschuwen. Later werd hij door Twitter bedankt voor het veiliger maken van de dienst.


Ted-talk van Mikko Hyppönen uit 2011.

In 2011 spoorde Hyppönen de auteurs op van Brain.A, het eerste PC-virus. Hij maakte hier een korte documentaire over die te zien is in het Youtube-kanaal van F-Secure. Samen met onder andere concurrent Yevgeney Kaspersky zit Hyppönen in de adviesraad van IMPACT (International Multilateral Partnership Against Cyber Threats). Hij heeft in Amerika, Europa en Azië geholpen met het oplossen van cybercrime en is een reserve-officier in het Finse leger. Vanuit die rol heeft hij het leger meerdere malen geadviseerd. Volgens de korte biografie op zijn eigen site houdt hij naast computerveiligheid van het verzamelen en restaureren van klassieke pinbalautomaten en videospellen uit arcadehallen.