Diplomaat Sigrid Kaag is speciaal gezant voor de VN in Libanon. Ze leidde een geslaagde missie in Syrië voor vernietiging van chemische wapens.

Sigrid Kaag is topdiplomaat bij de Verenigde Naties en geniet in die rol veel aanzien. In 2013 werd ze benoemd tot hoofd van de Verenigde Naties-missie die de chemische wapens in Syrië moest vernietigen. Een jaar later had Kaag de missie succesvol afgerond. Ambtenaren van het Syrische regime noemden haar 'meer man dan elke man die zij kenden'. Momenteel is ze 'United Nations Special Coordinator for Lebanon' (UNSCOL).

Kaag spreekt zes talen vloeiend (Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en Arabisch), werd in 1961 in Zeist geboren, maar bleef niet in Nederland. Ze studeerde in Caïro, Oxford en Exeter. Ze behaalde in Engeland twee masters in Internationale Relaties en volgde een Buitenlandse Betrekkingen training van het Clingendael Instituut. Voordat ze in 1994 bij de Verenigde Naties ging werken, deed ze ervaring op bij Shell in Londen.
 

Je moet jezelf absoluut niet serieus nemen. Anders kun je niet omgaan met het feit dat je misschien wel drie of vier jaar je tijd hebt zitten verdoen als je terugkijkt

Sigrid Kaag in de Correspondent

Opvang in de regio

Momenteel woont Kaag in Libanon als speciaal gezant voor de VN. Ze ziet toe op het bewaken van de vrede langs de zogenoemde 'blauwe lijn' tussen Israël en Libanon. Hiernaast is Kaag eindverantwoordelijk voor alle VN-activiteiten in het land. Ze is niet eens met kabinet-Rutte II, die meer opvang in de regio eist. Kaag stelt dat nog meer opvang in de regio niet mogelijk en zelfs gevaarlijk is. Één op de vier inwoners van Libanon is vluchteling.

Kaag waarschuwt voor de consequenties van niet-schoolgaande kinderen en armoede onder de vluchtelingen. Er groeit een generatie op die niet naar school kan. Als dit nog lang duurt, grijpen deze jongeren uiteindelijk naar de meest economisch aantrekkelijke oplossing. Dat is te vinden bij extremistische groeperingen.
 

Men verwart capaciteit met angst voor identiteit. Mensen zijn bang voor de ''anderen''

Sigrid Kaag in VPRO Buitenhof

Internationale loopbaan

In de loop der jaren heeft deze "Iron Lady" veel verschillende functies over de hele wereld vervuld. Van 1998 tot 2004 was Kaag chef donateurs voor de Internationale Organisatie voor Migratie en Programmamanager bij het externe relatie-bureau van de UNRWA, het VN-agentschap voor humanitaire hulp en ontwikkeling.

Van 2007 tot 2010 was ze regionale directeur van het Midden-Oosten en Noord-Afrika voor UNICEF. Hierna werkte ze voor het Verenigde Naties Ontwikkelingsprogramma, voordat ze in 2013 werd aangewezen als hoofd van de chemische ontwapeningsmissie van de VN samen met de OPCW in Syrië. Sigrid Kaag is getrouwd met de Palestijnse oppositieleider Anis al-Qag. Samen hebben zij vier kinderen gekregen en wonen met hun gezin in Beiroet, Libanon.