VPRO Tegenlicht

Onderhandelaar in oorlogstijd

Terwijl de burgeroorlog in Syrië en de vluchtelingenstroom voortduurt, zoekt de wereld naar oplossingen. We volgen VN-gezant Sigrid Kaag.

Het conflict in Syrië gaat zijn 5e jaar in en er is nog geen enkel zicht op een politieke oplossing. Zolang de burgeroorlog in Syrië door blijft woeden zullen er grote stromen vluchtelingen het land verlaten. VPRO Tegenlicht volgt Sigrid Kaag, speciaal gezant bij de Verenigde Naties in Libanon, waar één op de vier inwoners vluchteling is.

reacties op aflevering

Opvang in de regio

Inmiddels zijn er in Libanon meer dan 1.2 miljoen Syrische vluchtelingen op een bevolking van 4 miljoen mensen. En als het aan Nederland ligt, waar gesproken wordt over ‘opvang in de regio’ dan zou dit betekenen dat Libanon naast deze 1.2 miljoen vluchtelingen nog meer vluchtelingen zou moeten opnemen. Welke impact heeft dit op het toch al wankele evenwicht in het land en daarmee de regio? Hoe gaan de Libanezen om met het vluchtelingen probleem, en welke oplossingen zijn er te vinden voor een conflict dat welhaast onoplosbaar lijkt?
 

Haast maken

Volgens Kaag ligt een structurele oplossing in Damascus. Ze vindt het niet realistisch van de internationale gemeenschap om op dit moment meer opvang in de regio te eisen. De internationale gemeenschap zou daarentegen haast moeten maken met het uitbetalen van de beloofde fondsen, omdat op dit moment niet eens het minimum aan zorg gegarandeerd kan worden. Kaag waarschuwt voor extra spanningen die hierdoor ontstaan in het land: "Libanon is een fragiele staat, komt zelf ook uit een burgeroorlog. We kunnen het ons niet permitteren als ook dit land omvalt. Dan hebben we echt een probleem."

bijlagen

Het is een kwestie van mensenrechten, vrede en gedeelde veiligheid”, aldus de VN-gezant: “Europa is niet veilig als we de rest van de wereld, aan de andere kant van de middellandse zee, laten verelenden. De vluchtelingencrisis heeft dit heel helder laten zien.”

VPRO Tegenlicht volgt Kaag in haar missie en bezoekt meerdere vluchtelingenkampen aan de grens met Syrië.

Regie: Shuchen Tan
Research: Halil Özpamuk, Daisy Mohr, William de Bruijn
Productie: Jolanda Segers
Eindredactie: Marije Meerman/ Doke Romeijn

meer zoals 'onderhandelaar in oorlogstijd'