Kunsthistorica die digitale technologieën toepast en kunst bijna letterlijk tot leven brengt.

De Taiwanese kunsthistorica Fang-yin Lin is ervan overtuigd dat er in de kunstwereld  steeds meer nadruk komt te liggen op 'beleving'. Vanuit die overtuiging richtte ze in 1999 het bedrijf Bright Ideas op, waar kunsthistorici, animatoren en programmeurs samenwerken om oosterse kunst bijna letterlijk tot leven te brengen.

Hoewel Fang-yin Lin vindt dat technologie nooit orginele schilderijen kan vervangen, maakt ze toch graag gebruik van de nieuwste digitale mogelijkheden. Ze ziet technologie als een tijdmachine, die ons van het heden naar het verleden kan brengen, waardoor we de mooiste dingen uit het verleden opnieuw kunnen beleven. Zo maakte ze met Bright Ideas een unieke digitale reconstructie van het Oude Zomerpaleis in Beijing, inclusief alle voorwerpen die in dit immense paleis hebben gestaan.

Digitale technologie is een moderne manier om grote verhalen uit de kunst door te geven aan toekomstige generaties.

Fang-yin Lin in 'Hoe echt is echt'

Behalve deze tijdrovende reconstructieprojecten, houdt Bright Ideas zich ook bezig met de digitalisering van museacollecties. Gedurende drie jaar was Fang-yin Lin verantwoordelijk voor de digitalisering van de collectie van het National Palace Museum in Taiwan. Hier deed ze ook inspiratie op voor andere projecten, zoals Katz Fun. De hoofdpersoon uit deze animatiefilmpjes, die inmiddels in zeventien landen worden vertoond, is gebaseerd op een van de schilderij uit de Sung-dynastiem, dat zij tijdens de digitalisering in handen kreeg.

In alle projecten van Bright Ideas komen oude en moderne kunst bij elkaar. Voor haar innovatieve designs ontving Fang-yin Lin allerlei prijzen, onder andere de Amerikaanse MUSE Award en de Franse Grand Prix AVICOM.