Jim Rogers noemt zichzelf graag een gewone jongen uit Alabama, maar is een kleurrijk en succesvol investeerder die al op zijn 37e met pensioen kon.

Met optredens in tien afleveringen van VPRO Tegenlicht en een interview in een aflevering van De Nieuwe Wereld (de voorloper van VPRO Tegenlicht) is Jim Rogers een oude bekende. Hij deed voorspellingen over de val van de dollar en hoge rendementen op grondstoffen die beide uitkwamen. Al jaren pleit Rogers ervoor dat mensen hun kinderen Chinees leren, omdat volgens hem het zwaartepunt van de wereldeconomie naar China verschuift. Zelf verhuisde Rogers mede daarom naar Singapore, samen met zijn vrouw en dochters.

Wereldreizen

Jim Rogers richtte samen met George Soros het investeringsfonds Quantum Fund op in 1969. Dat groeide uit dat één van de meest succesvolle fondsen ooit. Na een meningsverschil ging hij in 1980 alleen door. Op het moment dat zijn portefeuille meer dan vierduizend procent had gewonnen, ging Rogers op zijn 37e met pensioen. De investeerder en zakenman ging boeken schrijven, televisie-optredens doen en de wereld verkennen. Eerst een trip op een motor tussen 1990 en 1992 van meer dan honderdduizend kilometer over de wereld, maar dat was niet genoeg.
 

Impressie van Rogers door de jaren heen in VPRO Tegenlicht.

Van 1999 tot 2001 beleefde hij zijn 'Millenium Adventure': in een speciaal gebouwde gele Mercedes reed hij bijna 250.000 kilometer door 116 landen. Het leverde hem niet alleen een Guinness World Record op, maar ook een enorme kennis van zaken over het wel en wee van zo'n beetje alle landen op de wereld. Over dat avontuur schreef Rogers het boek 'Adventure Capitalist: The Ultimate Road Trip'. In totaal schreef Rogers zes boeken waarvan de laatste in 2013: 'Street Smarts: Adventures on the road and in the markets'
 

The 19th century was the century of the UK, the 20th century was the century of the US, the 21st century is going to be the century of China. If you are not going to move to China, at least make sure your children learn Chinese, because that will be the most important language in their lifetime.

Jim Rogers

Naast boeken schrijven stelde Rogers ook twee indexen samen. In 1998 begon hij de Rogers International Commodity Index en in 2011 begon hij de Rogers Global Resources Equity Index. Volgens Rogers gaan alleen de beste bedrijven op gebied van landbouw, mijnen, metalen en de energiesector in dat fonds . VPRO Tegenlicht nodigde Rogers tussen 2008 en 2013 elk jaar uit om samen met anderen vooruit te blikken op het aankomende jaar in Agenda-afleveringen.

Indiana Jones

James Beeland Rogers Jr. is geboren in 1942 in Wetumpka, in de Amerikaanse staat Alabama. Hij studeerde politicologie, filosofie en economie, eerst op Yale en later in het Engelse Oxford. Na zijn wereldreizen verkoopt Rogers in 2007 zijn huis in New York voor ongeveer 16 miljoen dollar om in Singapore te gaan wonen. Time Magazine noemde hem de "Indiana Jones of investing" en in ‘The New Money Masters’ kenschetst John Train hem als volgt: “Most people bet on one particular stock; Jim Rogers bets on whole countries”.