Amerikaans financieel analist Peter Schiff is oprichter en directeur van beursbedrijf Euro Pacific Capital en is kritisch over de dollar en Amerikaanse economie.

Econoom, analist, auteur en presentator van zijn eigen internetradio. Financiële duizendpoot Peter Schiff is extreem kritisch over de Amerikaanse dollar, economie en obligatie- en aandelenmarkten. Hij was eerder te zien in Tegenlicht-aflevering 'De dag dat de dollar valt' uit 2005. Fans van Schiff zeggen dat hij de financiële crisis van 2007/2008 goed heeft voorspelt. Het leidde zelfs tot de Youtube-video 'Peter Schiff was right' en leverde hem de bijnaam Dr. Doom op. Critici van Schiff, zoals econoom Paul Krugman, wijzen erop dat hij daarna voorspellingen heeft gedaan over een stijgende goudprijs, hyperinflatie en stijgende rentetarieven. Die zijn (nog) niet uitgekomen.

In 1996 nam Schiff met een partner een beursbedrijf over en hernoemde het tot Euro Pacific Capital. Het is gespecialiseerd in niet-Amerikaanse markten en obligaties. Schiff is nog steeds CEO van dat bedrijf. Zijn uitgesproken meningen lokken vaak reacties uit. Zo kreeg hij een storm van kritiek te verwerken na een optreden in The Daily Show. Schiff is geen voorstander van een minimumloon en verklaarde dat bijvoorbeeld geestelijk gehandicapten blij zijn als ze kunnen werken, ook al is dat voor minder dat het minimumloon.

Behalve directeur van zijn beursbedrijf is Schiff auteur. Hij schreef vier boeken en publiceerde twee keer een bijgewerkte versie van een boek: Cash Proof 2.0 en The Little Book of Bull Moves, Updated and Expanded. Schiff presenteerde radioprogramma Wall Street Unspun, tussen 2010 en 2014 was hij gastheer van The Peter Schiff Show op internet en radio en hij was regelmatig te zien op CNBC, Fox News en Bloomberg. Hij verzorgt verder nog een podcast, de Gold Videocast en een nieuwsbrief.

Tot slot heeft Schiff nog politieke ambities gehad. Als economisch adviseur van Ron Paul tijdens zijn presidentscampagne in 2008 en in 2010 probeerde Schiff in de Amerikaanse senaat te komen.

Peter D. Schiff is geboren in 1963 geboren in New Haven, Connecticut en studeerde boekhouding en financiën aan de universiteit van Californië in Berkeley. Hij is de zoon van Irwin Schiff, een bekend persoon in de Amerikaanse protestbeweging tegen belastingen. Irwin overleed in de gevangenis waar hij een celstraf van dertien jaar uitzat wegens belastingfraude.