Yan Xuetong is hoogleraar politicologie in Beijing. Hij is van mening dat China een alternatief kan bieden voor de Westerse hegemonie.

Yan Xuetong wordt in 1952 in Tianjin (China) geboren. In 2008 benoemde het tijdschrift Foreign Policy hem als een van de top honderd publieke intellectuelen. Xuetong publiceert in vele verschillende tijdschriften en spreekt over de hele wereld. Hij schreef in totaal vijf boeken, die allen als onderwerp internationale betrekkingen hebben. Hij won in 1998 een nationale prijs voor zijn boek Analysis of China’s National Interests waarin hij de nationale belangen van China uiteenzet en uitgebreid analyseert.

Expert

Hij leefde en studeerde in zowel China als de Verenigde Staten en ontwikkelde hierdoor een goed overzicht van de relatie tussen de twee landen.  Zo publiceerde hij bijvoorbeeld in 2010 een artikel met een historische kijk op de relatie tussen China en de Verenigde Staten. In dit artikel formuleert Xuetong een zogenaamd superficial friendship theory: de relatie tussen China en de VS is, na de Koude Oorlog, altijd oppervlakkig geweest en kenmerkt zich door cyclussen van hoge verwachtingen voor meer samenwerking gevolgd door teleurstellingen. Deze cyclus heeft zich ook voltrokken tijdens het presidentschap van Barack Obama volgens Xuetong. De theorie stelt dat de Verenigde Staten en China alleen maar pretenderen dat ze vrienden zijn.
 

The more China shies away from alliances, the greater the chance that Washington will contain China, therefore resulting in an unstable relationship.

Yan Xuetong

Invloedrijk

Na zijn studie bekleedde Xuetong vele verschillende functies in diverse organisaties, platformen, adviesraden en tijdschriften. Hij is lid van de China-Japan Friendship Committee of the 21 Century en de China Committee of the Council of Security Cooperation of Asia-Pacific (CSCAP). Deze organisaties zetten zich in voor betere relaties en samenwerking met omringende landen. Xuetong is tevens bestuurslid van verschillende organisaties, zoals de China Asia-Pacific Association en de invloedrijke China Arms Control Association (ACA).

Deze organisatie analyseert en geeft adviezen aan overheden en andere instanties met betrekking tot wereldwijde wapenbeheersing. Naast deze functies is Xuetong ook actief in de academische wereld. Hij is adviseur van onder andere de Journal of Chinese Political Science en de  Korean Journal of Defense Analysis. Behalve deze verschillende functies is Yan Xuetong assistent professor bij de National Defense University (NDU) en is hij sinds 2000 decaan aan de Institute of Modern International Relations aan de Tsinghua University in Beijing, China.