Oud-diplomaat en arabist Petra Stienen (1965) is van mening dat het Midden-Oosten te weinig betekenis heeft voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens Stienen had het Midden-Oosten geen prioriteit voor pro-Israelische Ministers van Buitenlandse Zaken zoals Maxime Verhagen en Uri Rosenthal. Begin 2011 bekritiseerde zij Rosenthal in het Financieel Dagblad: “Uri Rosenthal lijkt gespitst op dat ene zinnetje dat is toegevoegd aan het regeerakkoord, over de intensivering van de relatie met Israel, waarbij blijkbaar elke kritiek op dat land onacceptabel wordt gevonden.”

Diplomaat

Stienen studeerde Arabisch en Midden-Oostenstudies in Leiden, Cairo en Londen. Met haar beide bullen op zak volgde Stienen het ‘diplomatenklasje’ van Buitenlandse Zaken en ging zij werken op de Nederlandse ambassades in Egypte en Syrië. Haar laatste vier jaren bij Buitenlandse Zaken was Stienen verantwoordelijk voor de coördinatie en de relaties met de Verenigde Staten. Op deze post kwam zij niet geheel tot haar recht. Uiteindelijk vertrok de Nederlandse diplomaat omdat haar kennis en ervaring als Midden-Oosten expert in deze functie te weinig benut werden.

In 2008 schreef de oud-diplomaat ‘Dromen van een Arabische Lente’, waarin zij verslag doet van tien jaar mensrechtendiplomatie in de Arabische wereld. Sinds 2010  is Stienen adviseur op het gebied van democratisering, diversiteit en diplomatie.