The Clinton Affair

In de zesdelige documentaireserie The Clinton Affair wordt de afzettingsprocedure tegen president Clinton getoond. Een verhaal over seks, macht, leugens en ideologische oorlogsvoering. Welke rol speelde media, feminisme en politiek? Met archief en gesprekken met onder anderen Monica Lewinsky.

vanaf vrijdag 17 mei op NPO Start Plus en van maandag 29 juli tot woensdag 7 augustus op NPO 2

Een president die zich oraal laat bevredigen door een stagiaire en daar vervolgens over liegt, of nou ja, dat is een kwestie van interpretatie. Het klinkt misschien vreemd in de tijd van Donald Trump, maar wat in deze serie centraal staat was twintig jaar geleden het grootste politieke schandaal dat de Verenigde Staten in een generatie had gezien. Het leidde tot een afzettingsprocedure, en dat was voor het eerst sinds 1974, toen Richard Nixon zich in de nesten had gewerkt. 

Tot de afzetting van Bill  Clinton leidde het uiteindelijk niet, maar het hele proces heeft het politieke systeem wel diepgaand beïnvloed. De kloof tussen Democraten en Republikeinen is sindsdien steeds dieper geworden. Regisseur Blair Foster: 'Ik dacht dat ik veel wist over president Clinton's impeachment, omdat ik het bewust heb meegemaakt. Maar toen ik hiermee bezig ging, kwam ik er al snel achter dat veel van mijn kennis incompleet was, of erger, onjuist. Met deze serie wilde ik echt diepgravend feitenonderzoek doen, en zo veel mogelijk betrokkenen spreken. Hoe dieper ik kwam, hoe duidelijker ik zag dat deze serie minstens zo sterk gaat over vandaag als over de jaren negentig van de vorige eeuw. Om een uitspraak van Barbara Tuchman te lenen: deze serie dient als "verre spiegel" die onze huidige politieke situatie laat zien, en hij komt op een veel beter moment dan ik ooit had voorzien.'

Regie: Blair Foster
Productie: Alex Gibney

Tijdlijn

2 november 1976 - Bill Clinton wordt verkozen tot procureur-generaal van de staat Arkansas. Clinton, die geen tegenstander had, had de Democratische voorverkiezing op 25 mei van dat jaar gewonnen.

januari 1977 - Hillary Clinton gaat werken bij de Rose Law Firm.

2 Augustus 1978 - De Clintons gaan een partnerschap aan met Jim en Susan McDougal betreffende een vastgoedinvestering met de naam Whitwater Development Corporation.

7 november 1978 - Bill Clinton wordt verkozen tot gouverneur van Arkansas.

25 januari 1982 - Jim McDougal wordt eigenaar van een bank en doopt die later om tot Madison Guaranty Savings & Loan.

april 1985 - Jim McDougal huurt de Rose Law Firm in om juridisch werk te doen voor Madison Guaranty Savings & Loan.

28 februari 1989 - Madison Guaranty gaat failliet, wat de Amerikaanse belastingbetaler uiteindelijk ruim 60 miljoen dollar kost. Leningen van Madison Guaranty waren gebruikt om de mislukte investeringen in Whitewater overeind te houden.

8 mei 1991 - Conferentie in het Excelsior Hotel, waarbij Paula Jones later beweert seksueel geïntimideerd te zijn door gouverneur Clinton.

3 oktober 1991 - Gouverneur Clinton kondigt aan dat hij zich kandidaat stelt bij de presidentsverkiezingen

27 januari 1992 - Op een persconferentie beweert Gennifer Flowers dat ze twaalf jaar lang een verhouding heeft gehad met gouverneur Clinton.

8 maart 1992 - Journalist Jeff Gerth komt in The New York Times met een artikel over het Whitewater-partnerschap van de Clintons met de McDougals.

3 november 1992 - Bill Clinton wint de presidentsverkiezingen

20 juli 1993 - Vince Foster, een juridisch adviseur van de president, pleegt suicide in Fort Marcy Park, Virginia. Foster was een partner in de Rose Law Firm. Naar verluidt had hij het moeilijk met beschuldigingen van wangedrag inzake het ontslag van personeel van de reisafdeling van het Witte Huis, bekend geworden als 'Travelgate'.

29 november 1993 - Privé-ontmoeting in de studeerkamer van het Oval Office tussen vrijwilliger Kathleen Willey en president Clinton. Volgens Alley randde Clinton haar daarbij aan: hij zou haar stevig hebben omhelsd, haar op de mond hebben geust, haar borst hebben vastgegrepen en haar hand op zijn kruis hebben gelegd.

20 januari 1994 - President Clinton roept een aanklager op de Whitewater-zaak te onderzoeken en procureur-generaal Janet Reno benoemt Robert Fiske tot speciale aanklager.

6 mei 1994 - De advocaten van Paula Jones spannen een civielrechtelijke zaak aan tegen president Clinton en eisen 700 duizend dollar smartegeld.

5 augustus 1994 - Als gevolg van nieuwe regels die Clinton heeft ingesteld wordt Robert Fiske door een nalen van drie rechters vervangen door Kenneth Starr.

4 november 1994 - De Republikeinen veroveren voor het eerst in 40 jaar de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en Newt Giongrich wordt hun leider. Het is de start van de 'Republikeinse Revolutie'.

10 juli 1995 - Monica Lewinsky, 21 jaar en pas afgestudeerd in Los Angeles, begint aan een onbetaalde stage in het Witte Huis.

17 augustus 1995 - Een Grand Jury acht Jim en Susan McDougal schuldig aan bankfraude vanwege schimmige uitleenpraktijken bij Madison Guaranty.

14 november 1995 - Vanwege onenigheid over het budget tussen het Witte Huis en het Huis van Afgevaardigden gaat de overheid op slot. Federale ambtenaren kunnen niet werken, dus stagiair(e)s hemen hun taken waar. Onder deze omstandigheden begint een intieme relatie tussen Monica Lewinsky en de president.

16 april 1996 - Lewinsky wordt overgeplaatst van het Witte Huis naar het Pentagon, waar ze bevriend raakt met Linda Tripp. Lewinsky onthult later allerlei details over haar relatie met de president aan Tripp.

5 november 1996 - Bill Clinton wint voor de tweede keer de presidentsverkiezingen.

18 september 1997 - Linda Tripp vertelt haar vriendin Lucianne Goldberg, die literair agent is, over Lewinsky's affaire met de president. Goldberg adviseert haar de komende telefoongesprekken met Lewinsky op te nemen.

21 november 1997 - Advocaten van Paula Jones nemen contact op met Linda Tripp. Zij brengt ze voor het eerst op de hoogte van het bestaan van Monica Lewinsky.

24 november 1997 - Linda Tripp ontvangt een oproep om te getuigen in het proces-Jones.

17 december 1997 - President Clinton belt Lewinsky om haar te vertellen dat haar naam op de getuigenlijst staat van de zaak-Jones.

19 december 1997 - Lewinsky ontvangt een oproep om te getuigen van de advocaten van Paula Jones

7 january 1998 -  Lewinsky tekent een verklaring waarin ze een seksuele relatie met de president ontkent.

12 januari 1998 - Tripp belt het bureau van de speciale aanklager en onthult wat ze weet over Monica Lewinsky en de president. Ze biedt daarbij de opnamen van hun gesprekken aan.

16 januari 1998 - Het bureau van de speciale aanklager laat Tripp een afspraak maken met Lewinsky in het Ritz-Carlton Hotel. Daar wordt Lewinsky opgewacht door agenten van de FBI die haar meenemen naar een hotelkamer. Aanklagers zitten daar klaar en ondervragen haar tot diep in de nacht.

17 januari 1998 - President Clinton legt - buiten de rechtbank - zijn verklaring af in de zaak-Jones.

17 januari 1998 - Het nog ongepubliceerde werk van Newsweek-journalist Michael Isikoff aan het onderzoek rond Lewinsky wordt gelekt naar Matt Drudge, die als eerste met het verhaal komt op de rechtse nieuwssite Drudge Report.

21 januari 1998 - Het nieuws over Lewinsky verschijnt in The Washington Post en op ABC News en begint het nieuws te overheersen.

26 januari 1998 - Vanuit het Witte Huis ontkent president Clinton dat hij een seksuele relatie had met 'that woman, miss Lewinsky'.

27 januari 1998 - In de Today Show van NBC doet Hillary Clinton de hele zaak af als een 'enorme rechtse samenzwering'.

15 maart 1998 - Kathleen Willey vertelt in het veelbekeken programma 60 Minutes hoe Clinton haar heeft aangerand.

28 juli 1998 - In ruil voor vrijwaring van strafvervolging geeft Monica Lewinsky de speciale aanklager een jurk waarop een spermavlek van Bill Clinton zou zitten, en ze belooft aan het onderzoek mee te werken.

3 augustus 1998 - De arts van het Witte Huis neemt een buisje bloed af van president Clinton.

17 augustus 1998 - President Clinton stemt toe in een vier uur durend verhoor door de openbaar aanklagers van Starr, opgenomen op videoband. Later die dag spreekt hij het land toe en erkent daarbij de verhouding met Lewinsky.

9 september 1998 - Starr levert het eindrapport van zijn onderzoek in bij het Congres.

11 september 1998 - Het Huis van Afgevaardigden stemt voor openbaarmaking van het rapport van Starr.

10 oktober 1998 - Het Huis van Afgevaardigden stemt voor het beginnen van een afzettingsprocedure.

3 november 1998 - De Republikeinen verliezen zetels in de tussentijdse verkiezingen, wat ertoe leidt dat Newt Gingrich zijn leidersrol opgeeft.

19 december 1998 - Het Huis van Afgevaardigden stemt voor afzetting van president Clinton.

7 januari 1999 - Het afzettingsproces in de Senaat begint.

14 januari 1999 - Vertegenwoordigers van het Huis van Afgevaardigden presenteren de zaak tegen president Clinton.

12 februari 1999 - De Senaat spreekt Clinton vrij en stopt daarmee de afzettingsprocedure.

24 februari 1999 - Juanita Broaddrick beweert in het NBC-programma Dateline dat president Clinton haar in 1978 heeft verkracht.

20 september 1999 - De speciale aanklager kondigt aan dat het onderzoek naar de Whitewater-zaak wordt gesloten wegens gebrek aan bewijs.

20 januari 2007 - Hillary Clinton, op dat moment senator namens de staat New York, kondigt op haar website aan dat ze zich kandidaat stelt voor het presidentschap. Op de laatste dag van de voorverkiezingen was duidelijk dat Barack Obama een onoverbrugbare voorsprong had. Clinton staakte haar campagne op 7 juni 2008.

6 mei 2014 - Na tien jaar in de luwte wordt Monica Lewinsky weer een publiek figuur door de publicatie van haar essay Shame and Survival in het blad Vanity Fair

2016 - Hillary Clinton, die onder BArack Obama minister van Buitenlandse Zaken was tot februari 2013, wordt de Democatrische presidentskandidaat

9 oktober 2016 - Donald Trump houdt een persconferentie met drie vrouwen die Bill Clinton hebben beschuldigd van seksueel wangedrag: Juanita Broaddrick, Paula Jones en Kathleen Willey.

Geïnterviewden in deze serie

Jill Abramson, Journalist - The New York Times (1997 - 2014)
Catherine Allday Davis, Monica Lewinsky’s Friend
Jay Apperson, Former Deputy Independent Counsel
Peter Baker, Journalist - The Washington Post (1988 - 2008)
Bob Barr, Former Congressman (R-GA)
Bob Bennett, Former Lawyer for Bill Clinton
Steve Binhak, Former Associate Independent Counsel
Bob Bittman, Former Deputy Independent Counsel
Jim Blair, Clinton Friend & Advisor
Sidney Blumenthal, Former Senior Advisor to Bill Clinton
Juanita Broaddrick, Arkansas businesswoman
David Brock, Journalist - The American Spectator (1992 - 1997)
Joseph Cammarata, Former Lawyer for Paula Jones
Susan Carpenter-McMillan, Former Spokeswoman for Paula Jones
James Carville, Former Political Strategist for Bill Clinton
Joe Conason, Co-author, The Hunting of the President
Tom Daschle, Former Senator (D-SD)
Len Downie, Executive Editor - The Washington Post (1991 - 2008)
W. Hickman Ewing Jr., Former Deputy Independent Counsel
James Fisher, Former Lawyer for Paula Jones
Robert Fiske, Former Independent Counsel
Barney Frank, Former Congressman (D-MA)
Jeff Gerth, Journalist - The New York Times (1976 - 2005)
Lucianne Goldberg, Literary Agent
James Hamilton, Washington Attorney
Rusty Hardin, Former Associate Independent Counsel
Patricia Ireland, Former President - National Organization for Women
Michael Isikoff, Journalist - Newsweek (1994 - 2010)
Cliff Jackson, Arkansas Attorney and Classmate of Bill Clinton
William Ray Jahn, Former Associate Independent Counsel
Paula Corbin Jones, Former Plaintiff in Jones v Clinton
David Kendall, Lawyer for Bill Clinton
Joe Klein, Journalist - Newsweek (1992 - 1996)
Barbara Lewinsky, Monica Lewinsky’s Stepmother
Bernard Lewinsky, Monica Lewinsky’s Father
Monica Lewinsky, Former White House Intern and Staffer
Marcia Lewis, Monica Lewinsky’s Mother
Bob Livingston, Former Congressman (R-LA)
Joe Lockhart, Former White House Press Secretary
Trent Lott, Former Senator (R-MS)
Gene Lyons, Co-author, The Hunting of the President
Ann McDaniel, Washington Bureau Chief - Newsweek (1996 - 1998)
Susan McDougal, Former Whitewater Investor
Dick Morris, Former Clinton Pollster
Lisa Myers, Correspondent - NBC News (1981-2014)
Jennifer Palmieri, Former Deputy White House Press Secretary
Todd Purdum, White House Correspondent - The New York Times (1994 -1997)
Robert Ray, Former Independent Counsel
Larry Sabato, Political Scientist
Amy Sabrin, Former Attorney for Bill Clinton
Jane Sherburne, Former White House Special Counsel
David Shuster, Former Journalist for KATV Little Rock (‘94 - ‘96)
Ken Starr, Former Independent Counsel
Danny Traylor, Former Lawyer for Paula Jones
Bruce Udolf, Former Associate Independent Counsel
John Whitehead, Founder of Rutherford Institute
Kathleen Willey, Former White House Volunteer and Staffer
Solomon Wisenberg, Former Deputy Independent Counsel

afleveringen