vanaf donderdag 7 januari 2021 om 23.05 uur op NPO 2

De serie doet verslag van het zes maanden durende proces en kijkt naar het leven van Pistorius. Regisseur Daniel Gordon sprak met journalisten, vrienden, familieleden en collega’s van Pistorius en Reeva Steenkamp.  

De maatschappelijke achtergrond en het persoonlijke leed van de atleet Pistorius wordt ook belicht in de serie. Pistorius groeide op na de apartheid in Zuid-Afrika in een geprivilegieerde blanke familie. Hij kent het leven met beperkingen, de vooroordelen tegen sporters met beperkingen, en de schaduwkanten van beroemd zijn. 

Pistorius werd aanvankelijk veroordeeld voor doodslag en in hoger beroep kreeg hij uiteindelijk vijftien jaar gevangenisstraf wegens moord.

Deel 1

7 januari, 23.05 uur

Op 13 Februari 2013 schiet atleet Oscar Pistorius zijn vriendin neer. Het is niet duidelijk wat er is gebeurd. Men zegt eerst dat het een ongeluk is. Een mediacircus barst los rond de door velen bewonderde en beroemde atleet met zijn beenprotheses, die nog geen jaar geleden zo succesvol de olympische Spelen in Londen veroverde. En dit is nog maar het begin.

Deel 2

14 januari, 23.15 uur

Een maand nadat Oscar Pistorius op borgtocht is vrijgelaten, woont hij bij zijn oom en werkt hij aan zijn procesverdediging. Hij lijkt in niets meer op de eens zo succesvolle atleet die wereldberoemd werd na de Paralympische Spelen van Athene 2004. Pistorius wil zich nu meten met valide atleten. Na vier jaar strijd lukt hem dat en in 2012 doet hij mee aan de Olympische Spelen in Londen. Maar dat lijkt allemaal ver weg en vergeten, wanneer hij in 2013 wordt beschuldigd van moord.

deel 3

21 januari, 22.30 uur

Het proces, dat wordt uitgezonden op tv, loopt uit in een mediacircus in de boulevardpers. Er zijn leemtes in de verklaringen van getuigen van de aanklager en er komen onthullingen over het leven van Pistorius na zijn overwinningen op de Beijng Paralympics van 2008. Er worden ook vragen gesteld over zijn volwassenheid, zijn humeur en over de turbulente relatie met Reeva Steenkamp.

deel 4

28 januari, 22.30 uur

Wanneer Oscar Pistorius het woord krijgt in de rechtszaak om uit te leggen wat er is gebeurd in de nacht van 13 februari 2013 is het moeilijk voor te stellen dat hij zo succesvol was op de Olympische spelen in Londen. Zijn getuigenis gaat hem slecht af en hoewel er niet wordt getwijfeld aan de tijdlijn die de verdediging voor zijn verhaal heeft opgesteld, acht de rechter Pistorius schuldig aan doodslag en veroordeelt ze hem tot vijf jaar gevangenisstraf. In beroep wordt deze uitspraak omgezet in moord, waardoor de straf uiteindelijk vijftien jaar wordt.