over We Need To Talk About Cosby

Aan de hand van interviews met comedians, journalisten en vrouwen die hun meest persoonlijke en schrijnende ontmoetingen met Cosby delen, wordt in We Need To Talk About Cosby een gedegen en volledig portret van Bill Cosby (1937) geschetst.

Als eerste Afro-Amerikaanse acteur met een hoofdrol in een televisieserie in de jaren zestig en zeventig, speelde hij een grote rol in de emancipatie van zwarte acteurs in Hollywood. Ook doorbrak hij de raciale grenzen als stand-up comedian. Internationaal brak hij in de jaren tachtig door met zijn The Cosby Show waar hij zelf coproducent van was.

Archiefbeelden werpen een nieuw licht op de principiële 'held' en op zijn invloed. In zijn vroege werk vertelt hij al hoe hij vrouwen drogeert om seks te krijgen, waar toen hard om gelachen werd.

Net als voor veel andere zwarte comedians, was Cosby ook voor regisseur/stand-up comedian W. Kamau Bell een groot voorbeeld. De onthullingen over Cosby’s misbruik waren dan ook verwarrend en een grote desillusie.

In dit vierluik onderzoekt Bell hoe Cosby's verlangen naar macht, die ook zijn carrière voortstuwde, dezelfde drijvende kracht zou kunnen zijn achter zijn misdaden tegen vrouwen.

meer over de afleveringen

aflevering 1

In de jaren zestig wordt het stand-up comedy werk van Bill Cosby gewaardeerd. Hij doorbreekt barrières voor zwarte artiesten en hij neemt deel aan de nationale beweging voor seksuele bevrijding en burgerrechten.

aflevering 2

Ook in de jaren zeventig blijft Bill Cosby een opvoeder en morele autoriteit op het televisiescherm. Terwijl hij kinderen vertelt dat ze 'nee' moeten zeggen tegen drugs of, wordt er gezegd dat hij pillen aanbiedt aan jonge vrouwen. Zijn ambitie brengt hem op een nieuw niveau van bekendheid met de stand-up-special Himself uit 1983.

aflevering 3

The Cosby Show is een groot succes. Gedurende de jaren tachtig en negentig heeft Cosby de genegenheid van de kijker voor zijn personages omgezet in nóg meer genegenheid voor zichzelf. Zijn groeiende macht binnen de entertainmentindustrie gebruikt hij om misdrijven te plegen en te verbergen. Als de geliefde sitcom ten einde loopt, transformeert Cosby's personage van Amerika’s vader naar Amerika’s boze opa.

aflevering 4

Cosby heeft zich jaren boven iedereen geplaatst, maar valt eindelijk van zijn voetstuk nadat slachtoffers zich uitspreken. Na twee processen, volgt er een veroordeling, opsluiting en een hoger beroep. In 2021 wordt het vonnis vernietigd nadat het hof besluit dat er fouten zijn gemaakt in het proces en is Cosby weer een vrij man. Nu is het tijd voor een debat over hoe we moeten omgaan met de kunst waar we van hielden en de grotere systemische problemen die Cosby's verhaal blootlegt.