Langs de oevers van de Yangtze

Double Happiness

Langs de oevers van de Yangtze

Double Happiness

China is een van de grootste wereldmachten, maar heeft voor ons nog nauwelijks een gezicht. Laat staan dat we een idee hebben hoe de gewone Chinees leeft en werkt of wat hij ambieert of vreest.

Fotograaf Ruben Terlou reist met zijn camera langs de oevers van de Yangtze en spreekt met Chinezen over de impact van de economische vooruitgang. Aflevering 2: Ruben is in Nanjing en gaat op zoek naar liefde en geluk onder Chinese jongeren.

Double Happiness

Liefde en geluk zijn niet vrijblijvend in China, sterker nog: het is een serieus probleem als je niet voor je 30ste onder de pannen bent. Maar hoe kom je als Chinees aan de man of aan de vrouw? Veel hoogopgeleide vrouwen blijven over omdat het niet gebruikelijk is dat een man met iemand van zijn stand en opleidingsniveau trouwt. En bijna nog zorgwerkender is dat miljoenen laagopgeleide mannen om dezelfde redenen nooit een gezin zullen hebben. Geen wonder dat in Nanjing een beruchte brug over de Yangtze bekend staat om de meeste zelfmoorden ter wereld. Ruben is getuige van een hilarisch huwelijksaanzoek en volgt zelf een flirt-cursus voor kansarme nerds.

Factsheet

Nanjing...

► had in 1980 1,7 miljoen inwoners
► heeft nu 7 miljoen inwoners
► is een belangrijke handelsstad
► is een economisch centrum waar zich gemiddeld twee buitenlandse bedrijven per dag vestigen

► was een aantal keer de hoofdstad van China
► handelde vroeger in zijde, katoen, rijstpapier en Chinese inkt
► is het wetenschappelijke centrum van China met diverse universiteiten en hogescholen

Extra's

In aanvulling op het televisieprogramma kan de kijker zich op vpro.nl/china verder verdiepen in de foto's van Terlou. Parallel aan de reis langs de Yangtze worden na elke aflevering online nieuwe foto's en verrijkende verhalen ontsloten, dit keer veel verhalen over de liefde. Met frapante fragmenten die in de montages sneuvelden, maar op de kaart wel een plek krijgen.

advertentie