Langs de oevers van de Yangtze

De Dam

Langs de oevers van de Yangtze

De Dam

China is een van de grootste wereldmachten, maar heeft voor ons nog nauwelijks een gezicht. Laat staan dat we een idee hebben hoe de gewone Chinees leeft en werkt of wat hij ambieert of vreest.

Fotograaf Ruben Terlou reist met zijn camera langs de oevers van de Yangtze en spreekt met Chinezen over de impact van de economische vooruitgang. In deze aflevering is hij bij de Drieklovendam en onderzoekt hij de 'energiehonger' van China.

De Dam

Factsheet

De Drieklovendam...

► werd gebouwd om in de groeiende 'energiehonger' te kunnen voorzien
► werd gebouwd in 1994 en was pas klaar in 2006
► zorgde ervoor dat tussen de één en twee miljoen mensen moesten verhuizen om de bouw te kunnen realiseren
► zorgt voor 22,500 megawatt stroom

► Is de grootste dam ter wereld: 2,3 km breed en 180 meter hoog
► Is gemaakt van genoeg staal om 63 Eiffeltorens te kunnen bouwen
► Wilde Mao ook al aanleggen, maar door oorlogen en economische tegenspoed kwam er weinig van
► leidde ertoe dat er 90 dorpen en 13 steden onder water verdwenen

Extra's

In aanvulling op het televisieprogramma kan de kijker zich op vpro.nl/china verder verdiepen in de foto's van Terlou. Parallel aan de reis langs de Yangtze worden na elke aflevering online nieuwe foto's en  verrijkende verhalen ontsloten. De kijker laat zich in eigen tempo meevoeren langs deze interactieve en zorgvuldig vormgegeven foto-expo. De foto's en verhalen worden aangevuld met historische en actuele informatie over een veranderend China. Op de kaart hebben we dit keer onder andere een mooie time-lapse geplaatst van het openen van de stuwdam en Ruben vertelt hoe dit beeld tot stand kwam. Waanzinnig om te zien!

advertentie