Argos

Harry Verheij

Argos

Harry Verheij

Interview van Gerard Legebeke met Harry Verheij, CPN-coryfee uit de jaren van de Koude Oorlog en ex-wethouder en locoburgemeester van Amsterdam. Aanleiding is een van de losse flodders van Frits Bolkestein dat iedereen die CPN was ook eigenlijk een beetje 'fout' is geweest.

----------
Inleidende teksten:

Tekst 1
VVD-leider Bolkestein in het televisieprogramma NOVA. Bolkestein verbaasde begin deze week vriend en vijand met een onverwachtse uithaal naar de CPN, een politieke partij die sinds 1991 niet eens meer bestaat. Een uithaal, die opschudding en woede veroorzaakte, doordat daarin een verband wordt gelegd tussen de CPN en de NSB. CPN-ers, die in Nederland actief het communisme hebben ondersteund, zijn er veel te makkelijk vanaf gekomen, vindt Bolkestein. "Ik begrijp niet dat lieden die zoiets op hun geweten hebben, weer volop aan de bak komen. Terwijl mensen die ook maar een klein beetje met de NSB te maken hebben gehad, hun hele verdere leven erop worden aangekeken", aldus Bolkestein in het weekblad Nieuwe Revu. Bolkestein noemde twee ex-CPN-ers met name. Twee CPN-Kamerleden uit de laatste periode van de partij, Gijs Schreuders en Ina Brouwer. Maar op de televisie liet Bolkestein weten dat het niet alleen om die twee CPN-leiders ging.

Tekst 2
ARGOS praat vandaag met een van die ouderen, Harry Verheij, CPN-coryfee in de periode van de Koude Oorlog. Verheij werd actief in de CPN als verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog en klom na de oorlog al snel op tot lid van het Dagelijks Bestuur van de CPN, het hoogste orgaan in de partij. Jarenlang was hij de tweede man achter de onbetwiste CPN-leider Paul de Groot. Vanaf 1958 was hij CPN-fractieleider in de Amsterdamse gemeenteraad en vervolgens twaalf jaar lang (van '66 tot '78) CPN- wethouder in de hoofdstad. In de laatste vijf jaar was hij ook locoburgemeester.
Vandaag in ARGOS een lang gesprek met Verheij. Een ex-CPN-leider die rekenschap aflegt. Argos-redacteur Gerard Legebeke praat met hem. Wat vindt Verheij van de uitlatingen van Bolkestein?

Live-tekst
In Argos vandaag een gesprek met Harry Verheij, CPN-coryfee uit de jaren van de Koude Oorlog en ex-wethouder en locoburgemeester van Amsterdam. Een gesprek naar aanleiding van de uitlatingen van VVD-leider Bolkestein die vindt dat ex-CPN-ers nooit rekenschap hebben hoeven afleggen over hun verleden. Terwijl NSB-ers veel harder zijn aangepakt.
Een gesprek met Verheij over het communisme, over ideologie en praktijk. Het communisme mag dan failliet zijn, Verheij is ervan overtuigd dat er behoefte blijft bestaan aan een ideologie om de maatschappij te begrijpen en te veranderen.
Het communisme mag dan failliet, Verheij is ervan overtuigd dat er behoefte blijft bestaan aan een ideologie om de maatschappij te begrijpen en te veranderen.