Argos

Reconstructie van een adoptie

Argos

Reconstructie van een adoptie

Reconstructie over misstanden en corruptie rond de adoptie van een meisje uit Ethiopië
Het zevenjarige Ethiopische meisje Betty wordt, met haar zusje, weggehaald bij haar biologische ouders voor adoptie in Nederland. De organisatie Wereldkinderen regelt de adoptie. Volgens Betty's papieren is zij een vijfjarige wees. De meisjes komen bij een echtpaar terecht dat niet met Betty overweg kan. Via de kinderbescherming komt Betty bij een pleegmoeder terecht. In 2013, zeven jaar na de adoptie, heeft een rechtbank in Ethiopië de adoptie van Betty onrechtmatig verklaard vanwege valse adoptiepapieren. De organisatie Against Child Trafficking heeft adoptiemisstanden in Ethiopië onderzocht. Uit het rapport 'Fruits of Ethiopia' blijkt dat kinderen tegen betaling ter adoptie worden aangeboden of worden geroofd en dat er gefraudeerd wordt met gegevens. De directie van Wereldkinderen is van mening dat er onjuistheden in het rapport staan en heeft publicatie verboden.
Verslag.
INTERVIEWS met:
- Betty;
- pleegmoeder van Betty;
- onderzoekster Roelie Post van Against Child Trafficking;
- Astrid, die samen met haar man in 2004 de aidswees Amanuel adopteert uit Ethiopië. Uit het rapport blijkt dat de biologische moeder van de jongen nog leeft.
GELUIDSFRAGMENT: redacteur citeert uit een gesprek met directeur Marc Tijhuis van Wereldkinderen over het ten onrechte doodverklaren van de ouders van Betty (12:35 uur).

Voormalig AIVD-medewerkster Heleen de Waal over het vonnis in hoger beroep
De voormalig medewerkster van de Algemene Inlichtingen Dienst heeft in hoger beroep zestien maanden gevangenisstraf gekregen van het Gerechtshof in Den Haag wegens het lekken van staatsgeheimen naar 'De Telegraaf'. De informatie zou gaan over de beveiliging van de Tibetaanse Dalai Lama in Nederland. In 2010 is De Waal door de rechtbank in Haarlem vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
STUDIOGESPREK met Heleen de Waal, die het boek 'Halve lucht' heeft geschreven over haar dagen in de gevangenis gedurende vijf maanden voorarrest.
TELEFOONGESPREK met Inez Weski, de advocaat van De Waal.

Presentatie: Max van Weezel.