Argos

Neergang Holland Financial Center

Argos

Neergang Holland Financial Center

Deze aflevering is geheel gewijd aan de oprichting en naderende ondergang van het Holland Financial Centre in Amsterdam.

De stichting Holland Financial Centre (HFC) wordt in 2007 opgericht op de Amsterdamse Zuidas met het doel de financiele sector in Nederland internationaal concurrerend te maken. De Zuidas wordt de vestigingsplaats van banken, beleggingsfondsen, trustkantoren en pensioenbeheerders. Op voorspraak van toenmalig PvdA-minister Wouter Bos (Financiën) werken de toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB) en de ministeries van Financiën, Economische Zaken, Sociale Zaken en Justitie samen met HFC. De samenwerking is dubieus vanwege de mogelijke rolvermenging tussen private sector, toezichthouders en overheid. Een jaar na de oprichting breekt de financiële crisis uit dat grote gevolgen heeft voor de financiële sector in Nederland. Door de nationalisatie van SNS Reaal en de kritische uitlatingen van PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem over de samenwerking is het draagvlak voor de stichting weggevallen. Vanwege de commotie rond de nationalisatie van SNS Reaal is topman Sjoerd van Keulen opgestapt als voorzitter van de stichting.
Verslag (12:15 uur).
INTERVIEWS met:
- HFC-directeur Akkie Lansberg;
- voormalig SP-Kamerlid Ewout Irrgang;
- hoogleraar financiële geologie Ewald Engelen;
- voormalig HFC-bestuurslid George Möller;
- advocaat en HFC-bestuurslid Ate van IJlzinga Veenstra;
- partner Sjoerd Eisma bij advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek en bestuurslid beleggingsbank Robeco;
- voormalig topambtenaar Bernard ter Haar van het ministerie van Financiën, tevens adviseur van toenmalig minister Bos;
- voormalig CDA-Kamerlid Frans de Nerée tot Babberich.
STUDIOGESPREK (12:47 uur) met financieel economisch journalisten Joost van Kleef en Martin van Geest, auteurs van het boek 'Het belastingparadijs. Waarom niemand hier belasting betaalt - behalve u'.

Presentatie: Max van Weezel.