Argos

Zwart geld en het Openbaar Ministerie

Argos

Zwart geld en het Openbaar Ministerie

'Justitie durft belastingfraude via coderekeningen bij ABN/AMRO niet aan te pakken'

Advocaat Koppe beschuldigt OM van klassenjustitie. D66-Kamerlid Giskes eist opheldering

Het Openbaar Ministerie kent de naam van minstens een van de Nederlanders die geheime coderekeningen hadden bij ABN/AMRO in Amsterdam, maar heeft niet willen onderzoeken of hier sprake is van belastingontduiking. Dit zegt advocaat Victor Koppe vandaag in het VPRO-radioprogramma Argos (vrijdag 13 april 2001, radio 1). Volgens Koppe staat de naam van de man in het dossier van de ABN/AMRO-fraudezaak, die volgende week voor de rechter komt. Hij wijst erop dat in een andere grote fraudezaak, de zogenaamde Beursfraudezaak, slechts één coderekening de aanleiding vormde voor de start van het grootschalige justitieonderzoek.

In de Beursfraudezaak, ook Clickfonds-affaire genoemd, gaat het volgens toenmalig hoofdofficier van Justitie Vrakking in de kern om belastingontduiking via coderekeningen die Nederlanders hadden bij vermogensbeheerders in het buitenland. Advocaat Koppe spreekt van 'klassenjustitie'. Een aantal kleine vissen worden volgens hem in het kader van de Beursfraudezaak hard aangepakt, terwijl Justitie het kennelijk niet aandurft om ABN/AMRO, de grootste bank van Nederland, aan te pakken. Koppe is advocaat van een van de vier voormalige accountmanagers van ABN/AMRO die ervan worden verdacht 180 miljoen gulden te hebben verduisterd van houders van code- of nummerrekeningen bij een filiaal in de Amsterdamse Sarphatistraat. Koppe is ook advocaat van een achttal verdachten in de Beursfraudezaak. Hij kent derhalve beide dossiers en kan ze met elkaar vergelijken.

ABN/AMRO zei eerder dat de geheime coderekeningen bij het filiaal in de Amsterdamse Sarphatistraat uitsluitend toebehoorden aan buitenlanders. Een woordvoerder van de bank verklaarde in februari 2000 tegenover Argos: 'Het verhaal dat daar honderden geheime coderekeningen lopen van onder meer prominente Nederlanders is niet waar. We kennen onze cliënten en er is niet één Nederlander die bij ons een nummerrekening heeft lopen.' Volgens advocaat Koppe behoren in werkelijkheid zeker twintig van de ABN/AMRO-coderekeningen toe aan Nederlanders. Hij zegt de namen van een aantal van de rekeninghouders te kennen. Een van die namen is ook bekend bij het Openbaar Ministerie, omdat die volgens Koppe in het dossier staat. Toch heeft het OM blijkens dit dossier geen enkele moeite gedaan om te bekijken of deze persoon middels deze coderekening de Nederlandse fiscus heeft getild.

Het Openbaar Ministerie wil niet vooruitlopen op de rechtszaak volgende week en weigerde elk commentaar. Tweede Kamerlid F. Giskes (D66) wil opheldering van minister van Justitie B. Korthals.

Inleidende teksten: (gedeeltelijk)

AANKONDIGING
Veel opmerkelijk nieuws deze week. Het Vaticaan heeft artsen die euthanasie plegen, slagers genoemd. Minister Brinkhorst heeft de uitvoer van alle vlees verboden en voor de zekerheid heeft de NS gisteren de treinen niet laten rijden. Drie berichten van de voorpagina van de krant van gisteren die overigens misschien ook wel weer helemaal niets met elkaar te maken hebben. Nog een bericht deze week: de rechtbank sprak een aantal verdachten in de grote beursfraudezaak vrij. En volgende week komt de ABN/AMRO-fraudezaak voor de rechter. Op het eerste gezicht lijken dat twee heel verschillende zaken. Bij de Clickfondszaak gaat het om belastingfraude en bij de ABN/AMRO-zaak gaat het om frauderende account-managers van de bank. Of is er toch een verband tussen deze twee zaken? Luistert u naar Argos.

Tekst 1
Verslaggever Olivier Stam bij het ABN/AMRO-kantooor in de Sarphatistraat in Amsterdam in februari vorig jaar. Hier, bij dit filiaal van Nederlands grootste bank, De bank, werd in 1997 de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis ontdekt. Die fraudezaak komt volgende week voor de Amsterdamse rechtbank. Vier voormalige accountmanagers van de bank worden verdacht 180 miljoen gulden te hebben verduisterd met behulp van zogenaamde coderekeningen.
De afgelopen dagen kwam nog een ander grote fraudezaak in de financiële wereld opnieuw in het nieuws, de beursfraudezaak, de zogenaamde ‘Clickfonds-affaire’, ook begonnen in datzelfde jaar 1997. In díe zaak rijst steeds meer de vraag: wat blijft er over van de forse beschuldigingen over witwassen en handel met voorkennis, waarmee het Openbaar Ministerie de zaak bijna tweeëneenhalf jaar geleden hoog inzette.

Tekst 1-B
Het RTL-Nieuws van afgelopen woensdag. Het Openbaar Ministerie lijdt nederlaag op nederlaag in de beursfraudezaak. Veroordelingen in die zaak hebben bijna alleen nog maar betrekking op belastingfraude of het deelnemen aan een zogenaamde criminele organisatie. Daarmee wordt dan bedoeld dat met behulp van een systeem van coderekeningen in Zwitserland een aantal vermogende Nederlanders probeerden de fiscus te omzeilen.
Victor Koppe is advocaat van een van de verdachten die deze week in de beursfraudezaak is vrijgesproken. Koppe is ook advocaat van een van de vier verdachten in de ABN/AMRO-zaak die volgende week voorkomt.

Tekst 1-C
Ook de ABN/AMRO had coderekeningen, of nummerrekeningen zoals Koppe ze noemt, en er zijn aanwijzingen dat ook die zijn gebruikt om belasting te ontduiken. Waarom heeft het Openbaar Ministerie die mogelijke belastingontduiking bij ABN/AMRO niet willen onderzoeken? Waarom pakt justitie wel de belastingontduiking aan die via Zwitserse vermogensbeheerders gepleegd wordt en onderzoekt ze precies hetzelfde systeem bij de grootste bank van Nederland niet? Waarom meet justitie met twee maten?

Argos over coderekeningen en belastingfraude. Luistert u naar een deel van onze uitzending van 4 februari vorig jaar.


AFKONDIGING
Argos werd deze week gemaakt door Olivier Stam, Huub Jaspers, Barbara Schreuders, Rinse Blanksma, Martin Hulshof, Annemiek van der Laan en Kees van den Bosch. U kunt een CD of een cassettebandje bestellen van deze uitzending, maakt u dan 19,75 of 15 gulden over op giro 444600, van de VPRO in Hilversum en schrijft u daarbij, Argos met de datum van vandaag. Nog goedkoper is het als u de website van Argos weet te vinden op www.vpro.nl/Argos , daar kunt u ook nog eens naar deze Argos luisteren.