Argos

BSE en het diermeelspoor

Argos

BSE en het diermeelspoor

Een provisorisch ingericht haventje op een afgelegen plek aan de Maas. Drie jaar lang meerden hier buitenlandse kustvaarders met bergen diermeel aan. Buitenlandse vrachtwagens voerden de ladingen beendermeel vervolgens weer af. Waar kwam dit diermeel vandaan en waar ging het naartoe? Wie was de opdrachtgever? Hoe is er gecontroleerd op deze import? Heeft deze transportroute iets te maken met het nieuwe concentratiegebied van BSE?

BSE, de gekke-koeien-ziekte, lijkt in Nederland bijna een vergeten kwestie. Toch komen er elke maand gemiddeld nog twee nieuwe BSE-gevallen bij. De teller staat al op 76. En nog steeds is niet duidelijk hoe BSE in Nederland terecht is gekomen. In Argos hoort u vandaag een speurtocht in het verleden. Want BSE heeft een incubatietijd van zes jaar. Hoe is het voer van de zieke koe zes jaar geleden besmet geraakt?
---

Crisis in Soedan

De International Crisisgroup, een internationale denktank, heeft de Verenigde Naties opgeroepen militair te interveniëren in Soedan. Alleen op deze wijze kan voorkomen worden dat de komende maand tienduizenden mensen de hongerdood sterven bij het conflict in de westelijke regio Darfur. Aan de telefoon hebben we Stephen Ellis, hoofd van het Afrika programma van de International Crisisgroup, en in een studio in Den Haag zit minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking. Rik Delhaas praat met hen.
---