Argos

Antecedentenonderzoek AIVD

Argos

Antecedentenonderzoek AIVD

11.00 - 12.00: ARGOS, HET ONDERZOEK


Niet alleen naar Edwin de Roy van Zuydewijn werd een antecendentenonderzoek ingesteld. Uit het meest recente jaarverslag van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst, de AIVD - dat vorige week verscheen - blijkt dat in 2002 bijna 65.000 onderzoeken naar personen zijn ingesteld.

Meer dan 1800 mensen kregen op grond van een veiligheidsonderzoek van de AIVD geen baan of vertrouwensfunctie bij een bedrijf van vitaal belang. Dat kan onder andere zijn bij de Gas Unie, de Nederlandse Spoorwegen of bij de luchtvaartindustrie. Dat is een explosieve toename van het aantal beroepsverboden in Nederland. Dagelijks houden zo'n 150 geheim agenten van de AIVD zich bezig met antecedentenonderzoek.

Argos onderzoekt de oorzaak van de groei, sprak met slachtoffers en met een geheim agent over de verviervoudiging van de veiligheidsonderzoeken en vertienvoudiging van de beroepsverboden in Nederland.

====


Naar aanleiding van de reportage over antecedenten-onderzoeken, een debat met Tweede Kamerleden Marijke Vos van Groen Links en Maarten Haverkamp van het CDA. Zij praten over de beperkte mogelijkheid om de AIVD te controleren.
Gerard Legebeke spreekt met hen.

**
Argos werd deze week gemaakt door Lejo Siepe en Kees van den Bosch.

====