Argos

De wereld achter de orgaantransplantatie

Argos

De wereld achter de orgaantransplantatie

Argos: Wet op de Orgaandonatie
Er breken eindelijk zonnige tijden aan voor patiënten die wachten op een nier. Van de achttienjarigen aan wie jaarlijks gevraagd wordt een donorformulier in te vullen, geeft meer dan de helft aan hun organen af te willen staan voor donatie. Het donorregister spreekt al van een Bart de Graaff effect. Maar hoe worden de organen vervolgens verdeeld over de patiënten die wachten op een levensreddende operatie? Een jaar geleden onthulde Argos dat de verdeling van donornieren in Nederland niet eerlijk gebeurt. En dat terwijl volgens de Wet op de Orgaandonatie de verdeling op basis van medische criteria moet gebeuren. Opnieuw onderzoekt Argos of de verdeling nu wél rechtvaardig gebeurt.
Daarbij duikt een kritisch intern accountantsrapport op van het ministerie van VWS, over de Nederlandse Transplantatiestichting, de organisatie die verantwoordelijk is voor de verdeling van organen.

Voorts in dit uur: Brits rapport over Irakese wapenprogramma's
Interview met met wapendeskundige Karel Koster over de hulp die Westerse landen in het verleden hebben geboden aan de ABC-wapenprogramma's van Irak. Aanleiding is het rapport dat de Britse regering deze week presenteerde om aan te tonen dat Irak bezig is om nucleaire, chemische en biologische wapens te ontwikkelen. De basis voor de huidige programma's en activiteiten van Irak is volgens Koster gelegd in de jaren zeventig en tachtig, dankzij de medewerking van een hele reeks westerse landen, waaronder de VS, Engeland, Nederland en Duitsland.