Argos

Nederlandse Special Forces naar Afghanistan

Argos

Nederlandse Special Forces naar Afghanistan

Nederland stuurt op aandringen van de Verenigde Staten een groep van 165 Special Forces naar Afghanistan, voornamelijk bestaand uit leden van het Korps Commandotroepen. Dat lekte vorig week uit. De belangrijkste taak: de jacht op Al Qaeda en de Taliban. Dat betekent dat de commando’s daar niet alleen inlichtingen vergaren en verkenningen uitvoeren, maar ook meedoen aan gevechtsacties.
In Argos de achtergronden van deze nieuwe Afghanistan-missie. Die inzet van Nederlandse Special Forces lijkt uit de lucht te komen vallen, maar is in werkelijkheid al veel langer voorbereid. Het huidige regeringsbesluit is het resultaat van een jarenlang schimmenspel, waarbij de Tweede Kamer voortdurend op het verkeerde been is gezet. En waarom willen de Amerikanen juist nu Nederlandse commando’s? En hoe zit het met de juridische onderbouwing van de missie?

'Merkwaardig, onverstandig en betreurenswaardig.' Zo noemde regeringspartij D66 gisterenavond in het NOS-Journaal de opvatting van het kabinet over de uitzending van commando’s naar Afghanistan. Het kabinet vindt dat daar geen toestemming van de Tweede Kamer voor nodig is. D66 schaarde zich hiermee achter de verontwaardigde kritiek van de fractievoorzitters van de linkse oppositiepartijen.
De Kamer wil een spoeddebat over de vraag of ze mag meebeslissen over deze missie naar Afghanistan. Maar in feite staat het parlement al jarenlang buiten spel, als het om dit soort speciale eenheden gaat.
---