Argos

Uitzetbeleid Ter Apel

Argos

Uitzetbeleid Ter Apel

De Vreemdelingenrechter heeft in verschillende recente vonnissen de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gelast asielzoekers, onder wie kinderen, vrij te laten uit vreemdelingenbewaring. Zij waren vanuit het Vertrekcentrum in Ter Apel opgesloten in een Huis van Bewaring. Een zoveelste fase in het steekspel rond het Vertrekcentrum, dat al sinds de start onder vuur ligt.

Veel asielzoekers, die niet uitgezet konden worden, werden het afgelopen jaar vanuit het Vertrekcentrum zonder middelen van bestaan op straat gezet. Dat leverde schrijnende situaties op van asielzoekers die in de dorpen rond Ter Apel op straat zwierven en sliepen. Met kritiek vanuit de plaatselijke bevolking en politiek en ook de Tweede Kamer als gevolg. De IND koos voor een koerswijziging: sinds medio juli zijn er geen uitgeprocedeerde asielzoekers meer op straat gezet. Maar wel is het aantal mensen dat na 12 weken Ter Apel in vreemdelingenbewaring wordt opgesloten volgens advocaten aanzienlijk toegenomen.
---

Naar aanleiding van de fouten in het onderzoek in de Schiedammer Moordzaak heeft Minister Donner de Tweede Kamer beloofd ook andere zaken, waarbij de verdenking bestaat dat er iets is mis gegaan, te laten onderzoeken door een commissie.
Cees Korvinus, strafrechtadvocaat in Amsterdam, noemt dit een lege huls. Fouten worden zo niet hersteld. En blunders zullen blijven voorkomen.