Argos

Operatie 'Kopietje Paspoort', Malariaprogramma in Myanmar

Argos

Operatie 'Kopietje Paspoort', Malariaprogramma in Myanmar

Miljoenen Nederlanders vonden de afgelopen tijd een bijzondere brief van hun bank op de deurmat. Vanwege de 'Wet Identificatie Dienstverlening' moeten zij zich verplicht melden bij hun bank om hun identiteitsbewijs te laten scannen, ook als ze al jaren klant zijn. Wie dat niet doet voor 1 januari 2007, mag geen grote geldbedragen meer overmaken. Sommige banken dreigen zelfs de dienstverlening op termijn te staken. Bij de clientèle van de banken veroorzaakte dit al grote onrust. En ook de banken zelf klagen steen en been over de torenhoge kosten van deze operatie. Uiteindelijk moet die ervoor zorgen dat banken bij een vermoeden van witwaspraktijken in één keer de goede gegevens aan justitie kunnen overdragen.
Maar is deze miljoenen kostende maatregel wel effectief? Vang je met deze maatregel de grote witwassers van Nederland? Zeker nu blijkt dat voor 20 procent van de klanten een uitzondering wordt gemaakt? En is de voorlichting aan de rekeninghouders wel juist?

Frank Smithuis is als coördinator van Artsen zonder Grenzen nauw betrokken bij de malariabestrijding in Myanmar, het voormalige Birma. In zijn kritische proefschrift stelt hij aan de kaak hoe de WHO en Unicef jarenlang willens en wetens ondeugdelijke medicijnen tegen malaria hebben aangeprezen. Centraal in de anti-malariaprogramma’s van deze organisaties stonden bepaalde middelen, terwijl het volgens Smithuis al lang bekend was dat de malariaparasiet er in grote delen van Zuidoost-Azië resistentie tegen had opgebouwd. Een gesprek met Frank Smithuis en Martin de Beer, woordvoerder van Unicef-Nederland.