Argos

AMA's in het illegale circuit, en: Sinti en Roma

Argos

AMA's in het illegale circuit, en: Sinti en Roma

AMA'S IN HET ILLEGALE CIRCUIT
Jonge asielzoekers vallen steeds vaker in handen van mensenhandelaren en komen in de prostitutie of criminaliteit terecht. Veelal gaat het om zogeheten AMA's (Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers) of ex-AMA's. Voor AMA's die meerderjarig worden, heeft het vorige kabinet alle voorzieningen afgeschaft waardoor ze in het illegale circuit belanden. De bereidheid van de voornamelijk vrouwelijke asielzoekers om aangifte te doen tegen de mensenhandelaren is al niet groot. Maar de drempel wordt nog hoger doordat politie en justitie de aangifte niet altijd goed oppakken. Argos reconstrueert de zaak van een ex-AMA uit West-Afrika die tot twee keer toe aangifte deed van mensenhandel en uiteindelijk in de vrouwengevangenis in Breda belandde. De rechtbank in Middelburg sprak haar onlangs vrij.
Argos over moderne slavernij, verwarring over aangiftes en mensenhandelaren die de dans ontspringen. Met o.a. staatssecretaris Albayrak, die nieuw beleid aankondigt.

SINTI EN ROMA
"Een stukje blauw in de lucht" is een documentaire van de RVU. Daarin spreken Sinti en Roma openlijk over de manier, waarop zij in de Tweede Wereldoorlog overleefden. Daarmee doorbreken zij een taboe
Filmmaker Bob Entrop sprak met veertien Nederlandse Sinti en Roma en doet hiervan verslag in "De Ochtenden".

BOEKBESPREKING
De boeken met Aukje Holtrop.

- Ellen de Bruin: Dutch women don't get depressed. Hoe komen die
vrouwen zo stoer? Contact. ISBN 9789025414269
- Nieuwe geschiedenis van de fotografie in Nederland. Waanders/
Stichting fotografie in Nederland. ISBN 9789040083372
- Heinrich Böll: Brieven uit de oorlog 1939-1945. Arbeiderspers.
ISBN 9789029564649