Argos

Besluitvorming rond supergeheime operaties, en: Bouwen in de Zuidplas

Argos

Besluitvorming rond supergeheime operaties, en: Bouwen in de Zuidplas

ARGOS SUPPLEMENT:
De Tweede Kamer vergadert vanmiddag plenair over de steun van de Nederlandse regering aan de inval in Irak. Er is veel politieke opwinding ontstaan over de vraag waarom er geen parlementair onderzoek mag komen naar die Nederlandse steun. De nieuwe regeringscoalitie heeft daar een blokkade voor opgeworpen.
Argos berichtte er de afgelopen weken verschillende keren over dat Nederland niet alleen politieke steun heeft geleverd aan de inval, maar ook militaire steun heeft gegeven. Door middel van verkenningsvluchten van F16’s, de inzet van Nederlandse Special Forces en spionage door een Walrus-onderzeeër. Vooruitlopend op het debat van vanmiddag gaan we in ‘Argos Supplement’ in op hoe de besluitvorming over dit soort supergeheime operaties in heel kleine kring plaatsvindt en hoe de parlementaire controle erop is geregeld en afgedekt.

BOUWEN IN DE ZUIDPLAS
De gevolgen van klimaatverandering worden steeds dringender. Nieuwbouw in lage gebieden is uit den boze. Roos Vermeij, Kamerlid voor de PvdA, zegt in het blad voor de bouwsector Cobouw, dat de bouwplannen van 20.000 tot 30.000 woningen in het diepste putje van Nederland, te weten de Zuidplas in Zuid-Holland, moeten worden teruggedraaid. De Provincie Zuid-Holland is hier niet blij mee. Een gesprek met Roos Vermeij en Asje van Dijk.


KLINKENDE MUNT
De financieel-economische rubriek met Jaap van Duijn.