Argos

kindsignalen (deel 1)

Argos

kindsignalen (deel 1)

ARGOS
Twee weken geleden kondigde de gemeente Rotterdam een grootschalig onderzoek aan naar de hulpverlening aan het vermoorde meisje Gessica, ook wel bekend als het Maasmeisje. Haar vader wordt momenteel verdacht van de moord op zijn dochter. Het meisje, waarvan lichaamsdelen maanden geleden in de Maas werden gevonden kreeg hulp van tal van instanties, waaronder het bureau Jeugdzorg. Een jaar geleden werd in een soortgelijke zaak al vastgesteld dat alle ketens van de jeugdzorg ernstig gefaald hadden. De peuter Savanna werd zo erg mishandeld dat ze er in november 2004 aan overleed, terwijl de problemen in het gezin bij alle betrokken instanties bekend waren. Een van de instanties die toen kritiek kreeg is het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Het bureau had de verkeerde accenten gelegd en meldingen niet goed opgepakt. Het AMK is vaak als eerste op de hoogte van vermoedens van kindermishandeling. Daar kan kindermishandeling worden gemeld, door hulpverleners of de politie, maar ook door de omgeving. Het Meldpunt bepaalt dan of er een onderzoek komt naar het gemelde kind, en kan dan ingrijpen. Maar hoe doet het Meldpunt dat precies?
Argos luisterde dagenlang mee naar de meldingen die binnenkwamen bij het Meldpunt. En keek wat er daarna met die meldingen gebeurde.
Wanneer en hoe leidt een melding van vermoedde kindermishandeling tot actie? Argos in het land van de kindsignalen.

Deel 2 wordt vrijdag 27 oktober, 10.00-10.30 uur, uitgezonden op Radio 1.

URANIUMWINNING
Het begint weer meteen goed. De discussie over nieuwe kerncentrales is nog amper losgebarsten of er is al meteen een Kwestie: heeft het ministerie van Vrom een rapport over uraniumwinning bij laten kleuren? Greenpeace, dat in de begeleidingscommissie zat, noemt de totstandkoming van het rapport ‘een farce’. Het rapport komt morgen aan de orde in de Tweede Kamer Kees van den Bosch vraagt een toelichting aan staatssecretaris Van Geel.

HET GELD
De financieel-economische rubriek met Marcel Metze.