Argos

TBS: Het verlof van Pieter (deel 2)

Argos

TBS: Het verlof van Pieter (deel 2)

Het verlof van Pieter
Oud-Philips-topman Roel Pieper pakt zijn biezen, omdat hij vindt dat de Nederlandse staat zijn burgers niet voldoende beschermt tegen TBS’ers op verlof. Maar het aantal TBS’ers dat tijdens hun verlof ervandoor gaat, daalt en de voorwaarden om op verlof te mogen worden steeds strenger. Ook TBS’ers die totaal geen gevaar voor de samenleving vormen, krijgen daarmee te maken.
Pieter bijvoorbeeld. Pieter had tijdens zijn verlofperiode een vaste baan bemachtigd, woonde in de resocialisatie-afdeling van de TBS-kliniek en het voorwaardelijke einde van zijn TBS was al in zicht. Totdat administratieve blunders ervoor zorgden dat hij ineens terug moest naar de kliniek en hij zijn baan weer kwijt raakte. Hoe kan zo’n blunder het hele perspectief op terugkeer in de samenleving plotsklaps teniet doen? Volgens Jos Poelmann, woordvoerder van alle TBS-klinieken, regeert de angst. De angst dat de minister naar de Tweede Kamer wordt geroepen, als er rondom een TBS’er ook maar het minste foutje wordt gemaakt.
Argos over bureaucratie en ‘ambtenarenkramp’.

Sooreh Hera
Gisteren werd bekend dat de Iraanse kunstenares tijdens de Art Amsterdam in de RAI alsnog haar omstreden foto’s van Iraanse homo’s met een Mohammed-masker wil exposeren. Een gesprek met de kunstenares.

De Boeken met Sjoerd de Jong
- Arie van der Zwan: Van Drees tot Bos. Balans. ISBN 97890 50189149
- Bas van Stokkom: Mondig tegen elke prijs. Boom. ISBN 97890 54549840
- Patrick Dassen en Petra Groen (red): Van de barricaden naar de loopgraven. Bert Bakker. ISBN 97890 35132870