Argos

Klokkenluiderregelingen, Amerikaans systeem voor klokkenluiders

Argos

Klokkenluiderregelingen, Amerikaans systeem voor klokkenluiders

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken maakte deze week bekend dat ze de klokkenluiderregelingen bij de overheid wil verbeteren. Klokkenluiders zijn mensen, die een misstand bij hun organisatie aan de kaak stellen. Vaak moeten ze dat bekopen met verlies van hun baan. De minister komt met haar voornemen, nadat deze week uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht is gebleken dat de huidige regels geen rechtsbescherming bieden aan klokkenluiders. En dat is, kun je zeggen, een understatement.
Argos onderzocht het lot van drie klokkenluiders bij de overheid. Alle drie stelden ze een misstand aan de kaak en verloren vervolgens hun baan. Maar zij hadden wel het geluk dat een minister hen beloofde dat ze een nieuwe baan zouden krijgen. Wat is er van die beloftes terecht gekomen?

Amerikaans systeem voor klokkenluiders
Er moeten betere regelingen voor klokkenluiders komen, vindt nu ook Minister Ter Horst. Maar hoe zou zo’n regeling er uit moeten zien? Een Kamermeerderheid dringt al langer aan op een klokkenluiderfonds, maar volgens Olav Haaze, advocaat in New York, biedt het Amerikaanse systeem voor klokkenluiders een veel betere oplossing. Haaze legt uit hoe dit systeem werkt en hij gaat in discussie met PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen.

De Boeken met Aukje Holtrop
- Mark Edmundson: De dood van Sigmund Freud. Het vitale belang van Freud voor onze tijd. De Arbeiderspers. ISBN: 97890 29566094
- Welk een waagstuk is een brief. Brieven van Emily Dickinson, vertaald en gekozen door Bert Keizer. Anthos. ISBN: 97890 41412171
- Frank de Jong, René Kok, Margreet Schrevel, Erik Somers: Het Socialisten Boek. Waanders. ISBN: 97890 40084867
- Jan van der Meer: Het Europese Geschiedenis Boek. Waanders. ISBN: 97890 40084164